Начинът на имплантиране на мезоконци, наричани още микроконци или 3D-конци, се нарича а тредлифтинг (лифтинг/повдигане с конци). Този метод на подмладяване идва от  Южна Корея, след което бързо става популярен в Япония, Китай, Малайзия, Сингапур и Филипините. След като завладява Азия, в днешни дни е особено актуален и Западна Европа, Америка и Русия. Поставянето на мезоконци става все по-популярно и в България. С по-малка известност се ползва все още поставянето на мезоконци в различни части на тялото – за стягане на кожата на ръцете, корема, задните части, вътрешната част на бедрата.

Д-р Олеся Велинова от Център по естетика Persona разказва как точно се случва полагането на конците. Особено важно е да се избере подходящият размер игла и конец към нея за всеки отделен случаj. Иглата е стоманена, куха, а в отвора й е поставен конец. Въпреки материала, ойто предполага твърдост, иглата е гъвкава, което позволява да се заобикалят кръвоносните съдове и нервите. Специална форма на иглата намалява болката при полагане на конеца. Част от конеца остава извън иглата, фиксиран с пенопластово топче и лесно се приплъзват към долния край на иглата при вкарването й в кожата.  При изваждането й конецът остава в тъканта.  

Подходящи зони за процедурата

Мезоконците се прилагат в областта на челото, за оформяне контура на лицето, при назолабиални гънки, между веждите, при периорални и преаурикуларни бръчки. Този метод е идеален при отпусната кожа на лицето, шията и в областта на деколтето.

Какво представляват и как се поставят мезоконците

Конците са направени от полидиоксанон – материал, който отдавна се прилага в хирургията за зашиване на тъкани. Той изцяло се разгражда в кожата в продължение на 4-8 месеца. В зависимост от зоната, покрита с бръчки, конците  се поставят под формата на мрежа (армиране на кожния участък), или конецът се вкарва, непосредствено под бръчката или гънката, повдигайки дъното й. Такова разполагане на конците позволява отстраняване на неравности, например в областта на браздата между веждите и бузите, гънките между носа и бузите или вертикалните челни гънки. За отстраняване на ситните повърхностни бръчки се прави линейно армиране на кожата, като мезоконците се имплантират перпендикулярно на посоката на бръчките.

Ефектът

В началото лифтинг ефектът се дължи на самото присъствие на конците, а след това на новообразувания колаген. За по-голям ефект, преди да се изтегли, иглата се завърта няколко пъти около оста си. Така конците се усукват на спирала един около друг. "Окончателният резултат се запазва за 12-18 месеца, в зависимост от възрастта на пациента и метаболизма. При необходимост тредлифтингът може да се повтори" - разяснява д-р Велинова. 

Възстановяване

Възстановителният период след процедурата е една седмица. Възможно е да има и нежелани реакции. А именно - кръвоизлив, болезненост и подуване. Няма опасност от инфекциозни усложнения и веднага след процедурата се вижда ефекта. 

Кога не е подходящо да с еправи трендлифтинг

Не е препоръчително да се имплантират мезоконци, когато са установени автоимунни заболявания, захарен диабет, злокачествени дерма образувания, инфекциозни и хронични заболявания, увреждания на кожата, както и при бременност, кърмене. Всеки случай изисква предварителна консултация със специалист. Ако очакваме да премахнем мастни натрупвания с метода, това няма как да стане – все пак не  говорим за липосукция. Тредлифтингът прибира отпуснатата кожа.