Наближава дългоочакваното време за море и излагане под слънчевите лъчи. С това обаче нараства рискът от образуване на неравномерни петна по кожата. Тези домашни маски са доказали ефикасността си и са сред най-добрите в борбата срещу потъмнялата кожа и белезите от акне. Те са подходящи както при по-слабо изразени петна по лицето, така и при по-видими.

Млечна маска

Прясното и киселото мляко са известни с широкото си приложение в избелващите и освежаващи лицето процедури. 2 с.л. кисело мляко се смесват с 1 с.л. пшенични трици или брашно. Получената каша се нанася върху лицето и се оставя не повече от 20 минути. Изчиства се с памуче, напоено в топла вода. Маската е подходяща за всеки тип кожа.

Белтъчна маска

Белтъкът на 1 яйце се разбива на пяна. Към нея се прибавят 15-20 капки кислородна вода. Сместа се нанася на лицето и шията и се оставя 15-20 минути, след което се измива с хладка вода. Маската е подходяща за мазна кожа.

Лимонена маска

Лицето се намазва с тънък слой зехтин. ½ лимон се нарязва на тънки филийки, които се поставят върху лицето за не повече от 10 минути. Богатият на витамин С лимонов сок, наред с избелващото си свойство, почиства и хидратира кожата, свива разширените пори. Маската е особено подходяща при повехнала, набръчкана и мазна кожа.