Малко неща са по-очевидно доказателство, че лятото е тук, от това да виждаш около себе си хора с тен. Въпреки че, прекаляването със слънцето не е от най-полезните неща, които можете да си причините, все пак устремът за по-тъмна кожа е нещо, на което трудно можем да устоим.

И не, не е необходимо да даваме солидна сума в магазин за козметика или аптека, можем да си приготвим олио и вкъщи. Как?

Първото нещо, което ви трябва е самото олио. То е основата на вашата домашна смес и ще предпази кожата от изсушаване, като едновременно с това ще намали вредата от слънцето. Използвайте рафиниран зехтин – той подхранва и е много хора го намират за приятно върху кожата си.

Добавете няколко капки йодова тинктура. Тя предпазва от изгаряне и работи в екип със зехтина, за да добиете онзи златист загар, за който всички си мечтаем.

Ако искате по-тъмен тен – добавете малко сок от моркови (фреш, не натурален сок). Витамините и минералите в него подхранват, а за ползата от каротена за потъмняването на кожата две мнения няма. Внимавайте обаче да не прекалите с количеството - няколко капки са напълно достатъчни. Ако сложите повече може и да изгорите, защото морковите ще концентрират слънчевите лъчи върху нежната ви кожа, а и вероятно временно ще си докарате не особено красивия оранжев тен.

Когато всичко гореизброено е налице (тоест събрано в бутилка, например), разтръскайте добре и нанесете на кожата.

Забележка: Тъй като това олио не е водоустойчиво, ще трябва да се мажете всеки път, след като сте се намокрили. Същото важи и ако се потите усилено (повторно намазване се препоръчва след час под слънчевите лъчи).

Е, лесно е, нали?