В последно време повечето козметични компании слагат етикет на продуктите си „без парабени”. И всички жени възприемаме дадена стока за по-качествена само заради наличието на надписа върху нея, без дори да знаем какво точно представляват парабените.

Парабените са често използвани в козметиката синтетични консерванти (много малка част от парабените се срещат в природата) – поставят се в шампоана, тоника за лице, балсама, крема за лице, млякото за тяло и дори в някои пасти за зъби. Основно служат за по-добро съхранение и удължаване на срока на годност на продуктите. Това е една от причините козметичните компании да ги използват широко. Втората е, защото са евтини.

Опасни ли са всъщност парабените?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В последните години учените усилено изследват консервантите, за да разберат дали вредят на здравето ни. Една от стряскащите констатации свързваше парабените с рака на гърдата. Специалисти бяха намерили парабени във вътрешността на тумор на гърдата.

Сега изследователите заявяват, че тези изследвания са непълни и никой не може да бъде сигурен дали парабените причиняват рак или не. Много био организации обаче препоръчват да купуваме продукти, които не съдържат от вредната синтетика.

По принцип не причиняват раздразнения при хора с нормална кожа. При хора с изразена алергия към парабени обаче могат да доведат до сериозни зачервявания и раздразнения на кожата.

Как да разберете дали даден продукт съдържа парабени?

За съжаление парабените лесно се свързват с дадения продукт, нямат мирис или цвят и затова е трудно да установите дали той съдържа синтетични консерванти. Това, което можете да направите е да проверите съдържанието на опаковката, което задължително трябва да е изписано на етикета. Ако откриете един от следните термини: метилпарабен (methylparaben), пропилпарабен (propylparaben), бутилпарабен (butylparaben), етилпарабен (ethylparaben) и т.н. на опаковката на продукта, това означава, че той съдържа парабени.

През 2006 година Научният комитет по потребителските продукти на Европейската комисия заявява, че концентрацията на пропилпарабен, бутилпарабен и озибутилпарабен в козметичните продукти не трябва да надвишава 0.4% от съдържанието на опаковката. Това е и разрешеното количество, което козметичните компании, произвеждащи в ЕС могат да поставят в продуктите.

Има ли алтернатива?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Алтернатива винаги има. Стремежът към усъвършенстване кара големите производители на козметика да разработват нови методи, чрез които да ги съхраняват за по-дълго без риск за здравето на потребителите.  Най-разпространената алтернатива на парабените е био козметиката. Ето затова и тя е по-скъпа – спациалистите все още правят опити да заменят синтетичните консерванти с качествени техни био еквиваленти. За такива все още се предполага, че може да се използват семената от грейпфрут, риган, мащерка, екстракт от лавандулово масло и др.