Освен ролята да ни пази от парещите лъчи на слънцето, има още една причина, която превръща шапката в безценен и незаменим аксесоар през цялото лято – безподобното й качество да превръща и най-скучния тоалет в забележителен и магнетичен. Актуалните тенденции на настоящия сезон ни предлагат разнообразен и, в същото време, практичен избор.

Панама

Сред най-големите хитове това лято са сламените шапки със средно широка периферия и приплескани отгоре и отстрани.

Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos

Небрежна, но стилна и с винтидж излъчване, панамата е чудесно допълнение към ленена пола или панталон, към ефирна рокля до глезените и особено към джинси. Женствената визия на този унисекс модел чудесно може да постигнем, като обвием шапката с лек ефирен шал или забодем красиво декоративно цвете от едната страна.

С широка периферия

И това лято моделите с широка периферия, вдъхновени от модата на 70-те години на миналия век, са актуални. Вълнисти или прави, бели или цветни, изчистени или с цветни декорации, широкополите шапки са еднакво подходящи както за плажа, така и за ежедневието.

Едно от големите им предимства е, че осигуряват прекрасна защита срещу слънцето, тъй като покриват лицето и раменете. Можем да ги комбинираме и с рокли тип "princess”, и с дълги или по-къси поли, и с нежни ефирни панталони, а защо не и с джинси.

Ретро ефектът пък можем да засилим с очила с големи стъкла.

Сламени или от плат, изборът е голям. В момента обаче хит са вариантите на райе.

Федора

Това, което отличава този тип шапка от панамата, е, че при нея е приплескано само дъното, а периферията е тясна. Тя излъчва едновременно небрежна елегантност и неподправен шик, може да се носи почти навсякъде и да се съчетава с почти всякаквъв тоалет.

Подходящи за сезона са леките модели от слама и памук. При цветовете няма ограничение, но все пак е по-добре да се спрем на по-светли – нали е лято ;).

Най-големият плюс на шапката федора е в това, че може да се носи и от мъже, и от жени.

Тюрбан

Хубавото на този подчертано екзотичен модел е, че стои еднакво добре на дълга и къса коса. Чудесно може да се комбинира с какъвто ви е на сърце тоалет, дори и с къси панталонки. Съчетанието му с джинси и непретенциозен тоалет стои толкова очарователно, колкото и като допълнение към дълга женствена рокля с изчистена кройка. И изобщо не е задължително да тичате към магазина за готов тюрбан. Можете да си го направите сами от по-голям тънък шал от лека материя – памук, лен, коприна или сатен.

Попитахте ли нещо? Актуален цвят ли? Отговаряме веднага – цялата пъстра гама от цветове и нюанси и безкрайните красиви комбинации между тях. Е,, отново имате избор!

Бейзболна

По правило постигането на женствено и елегантно излъчване изключва носенето на бейзболна шапка. Да, но такова правило това лято няма! Не малко водещи световни дизайнери включиха този тип шапка в колекциите си, съчетавайки я с тоалети с по-изящна и грациозна визия. Дали обаче ще комбинирате козирката с нежна фина рокля, подобно на Кари Братшоу например, или ще препочетете класическата спортна тениска и маратонки, в края на краищата, вие преценявате - въпрос на вкус и усещане.

 

 

 

.