Какво представлява растата?

Особен вид прическа, при която косата се тупира, сплъстява и усуква. По оформените кичури (фитили) може да се поставят мъниста, дървени топчета, метални декоративни елементи, цветни конци, ластици и др. Може да се сложи и допълнителна, изкуствена коса, чиито краища се фиксират като се загряват с огън. Израсналата коса в основата също може да се оплете, така че да се слее с готовия фитил. Растата е почти неразделна част от визията на реге изпълнителите.


За да се задържи косата на тези заплетени кичури, не се реши, наплъстява се с гребен или между дланите и най-често се използва специална вакса за фиксиране. Последното не е задължително. Раста може да се направи и без никакви допълнителни козметични продукти.


История на растата

Това е древна прическа, напомняща грива на лъв. Смятало се, че с нея човек става по-силен. С раста са били някои от поклонниците на Шива, суфистите в Пакистан и масаите в Африка.
Има данни за раста от археологически разкопки в гробници с мумии в Египет. Сред викингите, ацтеките на север и древните гърци също е имало хора с раста. По думите на историка Уилям Хиклинг Прескот растата е била част и от мексиканската култура. В описание на ритуал на ацтеките той разказва за свещеници с такава коса.

В Ямайка терминът раста се споменава за първи път през 1950 година. 20 години преди това (1930 г.) се появява движението на растафарите. Те обожествяват и копират във всичко Хайле Селасие – император на Етиопия. Титлата му Рас Тафари (дала името на движението) в превод означава господар, плюс фамилното му име. Желанието на последователите на Селасие е всички тъмнокожи да се върнат към корените си, които са в Етиопия, където да основат нова и силна държава. Растафарите изглеждали страшничко със странните си плитки, които дават началото на днешните расти.

Според друга теория растите идват от индианците, които в края на 19 век пристигат в Ямайка, за да работят.  Както винаги истината е някъде по средата – между фитилите.

Раста не значи мръсно

Растата се мие със сапун, с който внимателно се търка между кичурите. По дължината се мие с шампоан. Подсушава се внимателно с кърпа и се суши със сешоар, като струята се насочва между кичурите. Има специални сапуни и шампоани за коса с раста. Ако искате да си направите раста, трябва да се въоръжите с много търпение, защото прецедурата изисква време - около 10 часа, в зависимост от дължината и гъстотата на косата. Ако искате да се отървете от фитилите - обръснете косата си.



Как се правят фитили – стъпка по стъпка

1. Косата се измива и подсушава много добре.
2. Разделя се на сектори. Започва се от най-долната част – косата, която се намира на тила.
3. Кичурът се тупира с гребен в посока от основата към края на косъма. От това косата става по-твърда и стои по начина, по който искате.
4. Започва да се усуква по посока на часовниковата стрелка.
5. Нанася се вакса – от основата към края. Ваксата за раста съдържа пчелен восък, тя е плътна и лепкава като консистенция.
6. Докато се нанася, отново се прави въртеливо движение по посока на часовниковата стрелка с леко притискане.
7. Ако е нужно, в някои участъци допълнително се тупира с гребен.
8. Целият кичур се усуква между дланите (както в детските години сме разточвали пластилин).
9. След като се приключи с частта от косата, която е на тила, се продължава с останалите участъци към темето и отстрани до ушите.
10. Ако е нужно, по всички кичури се минава допълнително с още малко вакса.
11. Непослушните косъмчета се вмъкват във фитилите, посредством специален фризьорски шиш или с кука за плетене.