Няколко елементарни за изпълнение и много ефикасни правила. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

- Без значение какъв тип коса имате, винаги я сресвайте с гребен преди къпане, за да бъдат премахнати мъртвите клетки от скалпа.

- Разредете с малко вода необходимото ви за измиване количество шампоан и чак след това го разтъркайте между дланите и нанесете по целия скалп.

- Косата не трябва да се мие с гореща вода. Според специалистите най-добрата температура е малко по-висока от телесната, която е около 37 градуса. Йогите твърдят, че миенето с гореща вода предизвиква преждевременно побеляване на косата.

- По същата логика студената вода също не е подходяща, тъй като води до допълнително омазняване на косъма. Изплакването трябва да е до момента, в който косата започне да "скърца".

Няколко елементарни за изпълнение и много ефикасни правила. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

- Използвайте балсам след всяко миене, а маска за коса - един път седмично. Не ги нанасяйте обаче директно от корените, а от средата на косъма надолу, дори и да сте със суха коса.

- Ако искате косата ви да блести, след измиването я изплакнете с лимонов сок.

- Когато дойде време за подсушаване, НИКОГА не търкайте грубо косата с кърпа. Това разрушава косъма. Попийте мокрите кичури с леки и нежни движения .

- При възможност избягвайте сешоара и сушете косата си на стайна температура. В никакъв случай не правете това близо до огън или пък под слънчевите лъчи, защото така става суха и крехка.