Природните дарове през пролетния сезон са богати на витамини и множество други безценни хранителни вещества, които са полезни за нашата красота. Това ги прави любими и предпочитани съставки не само от света на кулинарната, но и на козметичната индустрия.

#Маска с коприва
Копривата е предпочитано природно средство срещу косопад. Тя укрепва косъма и стимулира растежа на косата. В копривата има високо съдържание на витамин С, а също и каротин, витамин В2, пантотенова киселина. Действието на всички тези съставки придава гъстота и лъскавина на косата.
Нарежете 200 г корени и листа от коприва и ги ситно и ги сварете в 1 л вода и 250 г оцет, докато течността остане наполовина. Налейте в шише приготвената смес и ползвайте всяка вечер за масажиране на корените.

#Маска с ягоди
Ягодите са мощен антиоксидант и враг на свободните радикали. Това ги прави предпочитано средство в борбата срещу стареенето и любима съставка в множество козметични продукти. Те са богати на витамини С, А, D, Е, К1, витамини от групата на В.
Смесете в купа шепа пресни ягоди, 1 ч.л. кокосово масло и мед и пасирайте. Така получената маска нанесете върху скалпа и по цялото протежение на косъма до краищата на косата. След 20 минути изплакнете с хладка вода.

#Маска със спанак
Спаначената маска намалява вредното действие на ултравиолетовите лъчи, като подготвя кожата и косата за по-засиленото излагане на слънце през топлите месеци, предпазвайки ги от прекалено изсушаване и изтощаване. Спанакът съдържа витамин Е, витамин С, бета-каротин, магнезий, цинк и селен.
Запарете букет спанак на водна пара, отцедете и пасирайте. Добавете 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. мед и малко лимон. Разбъркайте и нанесете върху предварително измитата коса и скалп за около 30 минути, за да попие полезните елементи на спанака. След това измийте с хладка вода. (Същата маска може да използвате и върху кожата на лицето си.)