Сред най-добрите бойци в битката срещу портокаловата кожа са етеричните масла, морската сол, медът, водораслите и кофеинът. До тях се нареждат екстрактите от червено грозде и маслото от гроздовите семки. Една редовна поддържаща терапия у дома с тези изключително лечебни дарове на природата може да доведе войната срещу мастните депа до победа.

Вана с билки и етерични масла

Когато взимате вана, добавяйте хвощ, бръшлян или по няколко капки етерично масло. Розмариновото, например, активира циркулацията на кръвта, а хвойновото пък извежда излишната течност от организма. Ефектът би бил още по-голям, ако към всяко едно от гореизброените прибавим и щипка морска сол. Ваната не бива да трае повече от 20 минути. Вълшебните свойства на морската сол оказват удивително въздействие върху тонуса на кожата. Буквално източвайки шлаките от клетките, морската сол я изглажда до съвършенство.

 

 

Пилинг с кафе

Кофеинът, който се задържа в кафените зрънца има невероятната способност да отводнява мастните депа, да активира обменните процеси, да регенерира и тонизира кожата. Пригответе си пилинг маска, като към утайката от кафе добавите парченце синя глина (от аптеката). Нанесете я върху проблемната област – седалището, бедрата или корема, и в продължение на няколко минути масажирайте. Кофеинът разгражда мастните депа, а глината отвежда излишната течност от подкожните тъкани.

 

 

Компреси с водорасли

Накиснете за 15 минути шепа водорасли (от китайския магазин), затоплете леко съда и когато водораслите се отпуснат, ги наложете върху целулитния участък. Покрийте с тънко фолио. Това се прави, тъй като водораслите съдържат безценни микроелементи – манган, калий, йод и др., които активират кръвообръщението, измитат токсините и правят кожата нежна и гладка.

 

 

Меден масаж

Натуралният течен мед е великолепен за масаж не само за проблемните целулитни зони, но и за цялото тяло. Но у дома сами можете да си направите масаж на бедрата или корема. Нанасяте на тънък слой и с цяла длан потупвате, докато медът побелее. Това е знак, че той е изтеглил и абсорбирал шлаките от порите на кожата. Не бързайте да се измиете. Добре е да си вземете душ след около 30 минути. Така ще сте сигурни, че процесът на абсорбация е въздействал оптимално.