Дами, независимо коя маска изберете да използвате, няма да сбъркате. 

#Лосион с ечемик (за подхранване на кожата и засилване на кръвообръщението)

Необходими са ви:
100 г бисерен (перлен) ечемик
1 л вода
пълна шепа или 3 с.л. сушен розмарин

Снимка: Thinkstock

Накиснете ечемика в студена вода за 24 часа. Отцедете и прехвърлете в тенджера заедно с прясната вода. След като заври, покрийте и варете на слаб огън 30 минути. Прецедете и изхвърлете ечемика. Сложете розмарина в същата вода и го запарвайте, докато изстине. Прецедете, налейте в стъклена бутилка и я затворете. Нанасяйте отварата с памучен тампон два пъти дневно. Съхранявайте в хладилник до 4 дни.
Ечемикът е особено богат на селен и на витамин Е, които притежават антиканцерогенни свойства. Витамин Е играе основна роля за младежкото ни излъчване и здравия вид на косата и кожата.

#Маска за лице с ленено семе (за изглаждане на бръчките)

Необходими са ви:
2 ч.л. ленено семе
вода – колкото да покрие семената
1 капка етерично неролиево масло

Снимка: Thinkstock

Оставете в купичка лененото семе и водата, докато семената набъбнат. Добавете етеричното масло. Нанесете с пръсти сместа по лицето и шията. След като засъхне, изплакнете с хладка или студена вода. Подсушете с леки потупвания.
Лененото семе е богато на калций, магнезий, цинк и лигнани. Ленените семена и масло са пълни с омега-3 и омега-6 мастни киселини, които имат основна заслуга за свежия вид на кожата и косата.

#Почистваща маска с овесени ядки (при запушени пори)

Необходими са ви:
3 с.л. сушен магданоз, маточина или семе от копър
160 мл вряла вода
1 с.л. смлени овесени ядки
2 капки бадемово масло
1 ч.л. течен пчелен мед

Снимка: Thinkstock

Залейте билките с вода и запарвайте 15 минути. Прецедете и охладете. След като изстине, смесете ядките с достатъчно количество от отварата за получаване на кремообразна каша. Добавете бадемовото масло и лъжичката мед. Нанесете маската върху лицето и шията и оставете да действа 20 минути. Изплакнете с хладка вода и подсушете с леки потупвания.

Овесените ядки са богати на витамини от групата на В, витамин Е, фолиева киселина, желязо, магнезий, селен, силициев диоксид, цинк, протеини и фибри. Известни са с успокояващото си и антисептично действие върху кожата.

#Ексфолиращ лосион от пшеничен зародиш

Необходими са ви:
250 мл прясно мляко
85 г сушена лайка
4 с.л. мед
8 ч.л. пшеничен зародиш

Снимка: Thinkstock

Сипете млякото в чаша и добавете лайката. Оставете да кисне няколко часа. Прецедете течността, добавете меда и пшеничните зародиши и разбъркайте добре. Налейте лосиона в бутилка и съхранявайте в хладилник до 1 седмица. Нанесете по лицето и шията, после изплакнете с топла вода.
Пшеничните зародиши действат като изключителен ексфолиант за суха и чувствителна кожа. Имат способността нежно да премахват мъртвите клетки от повърхностния слой на кожата.Благодарение на изобилието на витамин Е, пшеничните зародиши са особено полезни за поддържане на лъскава коса и сияйна кожа.