Поради отявлените грижи, които повечето от нас прилагат предимно за кожата на лицето си, като че ли често попренебрегваме тези за шията. А там бръчкте не чакат. Кожата на шията е изключително нежна и фина. Поради това е и постоянно жадуваща за нашето време и внимание.

За да запазим еластичността и мекотата й, трябва да избягваме масаж с мачкащи или дори поглаждащи движения. Приоритет се отдава на потупващите движения. Наред с това шията и деколтето са най-благодарната почва за компреси:

• Ненадминатото от древността и досега въздействие върху кожата на шията оказва компресът с каймак от току-що сварено прясно мляко. Тензухено парче или памучна кърпа обилно се покрива с каймака, налага се върху шията и деколтето и се оставя така най-малкото 30-40 мин, докато позасъхне. След това леко се изплаква и се нанася хидратиращият крем. Препоръчително е процедурата да се повтаря два пъти в седмицата.

• Чудесен заместител на каймака е изварата от пресечено прясно мляко. Хубаво размесена с 1 ч.л. мед, се нанася върху тензухена кърпичка и се налага върху шията и деколтето.

Какаовото масло пък има великолепното свойство да активира кръвообръщението и да подхранва кожата. Достатъчно е да се нанася с връхчетата на пръстите с леки потупващи движения 1 път седмично.