Въпреки проучванията през последните години, които доказаха, че слънцето нанася необратими вреди на кожата, много хора продължават да злоупотребяват с него. Резултатът - по-бързо остаряване на кожата, бръчки, пигментни петна.

И ако проблемът с бръчките може да бъде решен бързо с помощта на филър, то проблемът с петната се решава постепенно и много по-бавно.

IPL е система, която работи с различна дължина на вълната и различни накрайници за разрешаване различни проблеми. Може да се използва за трайно обезкосмяване т. нар. „фотоепилация”, за лечение на акне, за фотоподмладяване или за премахване на отделни петна по лицето и тялото.

Фотоподмладяването се изразява в изравняване на неравностите в тена и стимулиране на производството на колаген в най-повърхностните слоеве на дермата. Ефектът настъпва след около 5 процедури.

Периодът между октомври и март е най-подходящ за извършване на манипулацията, тъй като кожата не бива да бъде излагана на слънце след това.

Дерматолозите предупреждават, че фотозащитата е задължителна целогодишно, а в случаите, когато кожата е третирана с лазер, IPL или пилинг, се препоръчва висок слънцезащитен фактор.