Лосионите, които можете да приготвите в домашни условия, от плодове, зеленчуци и билки  освежат кожата, независимо какъв тип е тя. Плодовите екстракти са в основата на голяма част от козметиката. Ценните им вещества се съдържат в кората, семките и костилките, корените, както и в соковете на растенията.

Предлагаме ви няколко варианта на плодови води, които може лесно да приготвите вкъщи. Те ще тонизират кожата на лицето и шията ви и ще ви помогнат да се справите с разширените пори.

ягодаВода от ягоди

Смачкайте 250 г узрели ягоди и прецедете кашата през марля. Към ягодовия сок прибавете 1 щипка сода за хляб, няколко капки салицилов спирт (1%), 1/4 ч. ч. прясно мляко и разбъркайте добре. Обтривайте лицето веднъж на ден, постойте така около 10 минути и отмийте с хладка вода.

портокалВода от цитрусови кори

Поставете кората от един портокал (лимон, мандарина или грейпфрут) в стъклен съд и залейте със студена вода. Докато са под водата, направете по няколко разреза по повърхността на корите с остър нож. Оставете да престоят 24 часа. Извадете корите и използвайте водата два пъти дневно, като наплисквате лицето с нея.

краставицаВода от краставица

Настържете една краставица на ситно. Поставете зеленчука в парче марля и изстискайте сока. Мажете лицето веднъж дневно с памучен тампон. След като изсъхне и усетите стягане, изплакнете с хладка вода. Водата от краставица е подходяща за мазна кожа. При продължителна употреба избледняват и луничките.

салатаВода от марули

Извадете най-вътрешните и крехки листа на марулята. Поставете ги в стъклен или порцеланов съд и залейте с розова вода. След няколко часа пасирайте сместа. Тази вода освежава и прави кожата много мека.

доматВода от домати

Изцедете сока от един домат. Смесете го с 1 ч. л. глицерин. Намазвайте лицето веднъж дневно. При много суха кожа, след като изплакнете доматената вода от кожата, задължително поставяйте крем. Тази вода успешно почиства и черни точки.