Плодовите маски са безвредни и ефективни, богати на витамини. Благоприятното им действие върху кожата е неоспоримо, което ги прави основна съставка за маски за свежа кожа.

Ето няколко съвета за това кои плодове можете да използвате, за да разкрасите лицето и шията си. Не забравяйте, че за да бъде ефективна една плодова маска, тя трябва да се прилага 2-3 пъти седмично.

Универсална плодова маска може да си приготвите от 1 с.л. оризово брашно, 1 с.л. кисело мляко и 2 сл.л сок от грейпфрут. За освежаване на кожата може да замразите парченца грейпфрут и с тях да масажирате лицето и шията.

Домашната плодова маска от пресни малини е особено хранителна за кожата. Освежава, почиства и възвръща добрия й вид. Към каша от 10 свежи зърна прибавете 1 ч.л. мед. Използвайте маската след парна баня.

Розовите череши се препоръчват за маска при нормална или суха кожа. Направете каша от обелени зърна или прецедете сок. За да получите подхранваща маска добавете и растително масло /например зехтин, бадемово масло/. Маската се оставя да попие за 20 мин. и се отмива.

Градинската ягода е освежаващ плод, подходящ за всеки тип кожа. При нормална кожа е достатъчно да натриете лицето си с тампон, напоен с изцеден ягодов сок, като го оставите да изсъхне върху лицето. За да има ефект маската, повторете операцията 2-3 пъти дневно.

Динята е подходяща за всеки тип кожа и гарантира нейното хидратиране. Достатъчно е с парче диня да натриете лицето и шията. Добро действие върху кожата има лосион приготвен от сок от равни части праскова и диня. Нанася се с памучен тампон.