За ползите на лимона е писано много. С богатото си съдържание на витамин С това чаровно кисело плодче е не само враг на болестите, но и чудесно козметично средство, известно с почистващото си и лечебно въздействие върху кожата. Поради високото си киселинно съдържание той има силно избелващи качества. Лимонът е и мощно средство в битката срещу омразните черни точки.

За чиста, гладка и мека кожа без комедони ви предлагаме няколко елементарни козметични рецепти с лимон, които може да си приготвите у дома:

Пилинг маска с лимон
Изплакнете лицето си с топла вода, след това вземете парче лимон и внимателно разтъркайте с него проблемния участък – това е обикновено сектора около носа и брадичката. Разтрийте нежно в продължение на 3-4 минути. Изплакнете със студена вода. Ако кожата на лицето ви е податлива и страда от честа поява на комедони, правете тези манипулации два пъти на ден.

Със захар и лимон
Този метод е изключително ефикасен при ликвидиране на черните точки по носа. Добавете малко захар в лимоновите резенчета и започнете да ги търкате бавно върху носа. Тази формула помага при премахване на бактериите, причиняващи акне по лицето.

С лимон и розова вода
Смесете няколко капки лимонов сок в съд, който съдържа розова вода. В продължение на 3-4 минути с памучен тампон, напоен в сместа, третирайте с леки кръгови движения проблемната зона. Изплакнете със студена вода.

С лимон и яйчен белтък
Прибавете няколко капки лимонов сок към яйчния белтък и разбъркайте добре сместа до получаване на плътна консистенция. Нанесете равномерно върху лицето и изчакайте, докато изсъхне. Изплакнете със студена вода.

Внимание! Ако кожата ви е силно чувствителна, не използвайте лимонов сок в чист вид. Смесвайте го с вода и нанасяйте течността с памучен тампон. Въпреки че цитрусите имат антисептино действие, могат осезателно да повишат чувствителността на кожата към слънчевата светлина. Затова, ако сте третирали кожата си с тях, дерматолозите предупреждават да не се излагате пряко на слънчева светлина поне 5 часа след нанасянето.