Всяка добре поддържана жена никога не занемарява стъпалата си, без значение дали са скрити в топли ботуши през зимата или са на показ пред всички през летния сезон. Но ако все пак сте позабравили за увитите си в чорапи и дебели обувки ходила, сега е моментът да поправите тази грешка, за да бъде и тази част от тялото ви перфектна по празниците.

Педикюрът е най-ефективният начин да разкрасите целите си крака, като приведете стъпалата си във възможно най-добрия вид. А освен това ще ви помогне и да подобрите циркулацията на кръвта в тази област, както и да попречите на врастването на ноктите в кожата.

Ако искате сами да се погрижите за вашите стъпала и да постигнете безукорен изглед, можете да си направите домашен педикюр.

Домашен педикюр – стъпка по стъпка

Пуснете си релаксираща музика, запалете ароматна свещ и се насладете на педикюра, сякаш сте в луксозен салон за красота.

Отстранете стария лак

Ако имате лак на ноктите на краката, отстранете го с памучен тампон и лакочистител, като е по-добре да ползвате такъв без ацетон. Ако изтриването не се получава лесно, напоете тампона обилно и го задръжте за няколко секунди върху нокътя.

При наличието на петна или пожълтяване в следствие на прекомерна употреба на лак, сега е моментът да изтриете ноктите си със стара четка и паста за избелване на зъби.

Потопете стъпалата в топла вода

Не правете това набързо, насладете се по-дълго на домашния педикюр. Освен релаксация и дълбоко почистване на ходилата, той ще омекоти кожата и ще я подготви за предстоящото ексфолиране.

Напълнете едно легенче с топла вода и прибавете към нея 2 чаши мляко и 1 ч. л.  етерично масло от розмарин, мента, чаено дърво или лавандула. На дъното на легена поставете малка кърпа – тя ще е удобна подложка за стъпалата ви, които трябва да престоят във водата поне 10 минути.

Ексфолирайте кожата

Педикюрът няма да има цялостен ефект, ако обърнете внимание само на ноктите си. Грубата кожа на стъпалата е особено непривлекателна, затова трябва да се потрудите да я отстраните.

Започнете с пила за крака – изтъркайте добре и двете стъпала. Това ще ви помогне да отстраните голяма част от мъртвите клетки от повърхността на кожата и да омекотите стъпалата. Следва пилингът. Ако нямате готов козметичен продукт за тази цел, можете да си приготвите домашен, като смесите захар, зехтин и няколко капки етерично масло.

Масажирайте с кръгови движения, като започнете от петите към пръстите и нагоре, докъдето е нужно според вас. Отделете по 2 минути на всяко стъпало и след това ги измийте с топла вода. Продължете с камък или пемза за пети. Редовната им употреба ще направи чудеса за кожата на ходилата, затова не я пропускайте.

Оформете ноктите и отстранете кожичките

Изсушете добре стъпалата и вземете ножичка за нокти, крем и пръчица за избутване на кожички.

Изрязвайте ноктите си в права линия, като внимавате с ъгълчетата, които имат неприятната и доста болезнена способност да врастват в кожата. За да го избегнете, заобляйте ъгълчетата с пила и поддържайте дължината на ноктите до върха на пръстите, не повече.

След това намажете кожичките с предназначен за тях крем и ги избутайте с помощта на специалните пръчици. Тази процедура трябва да не ви създава трудности, тъй като потопяването на стъпалата в топла вода омекотява кожичките. Недейте да ги изрязвате, тъй като това стимулира по-бързия им и интензивен растеж.

Масажирайте стъпалата

За тази цел използвайте любимия си крем за крака или лосион за тяло. Намажете ходилата с него и ги разтрийте с кръгови движения. Масажът подобрява циркулацията, релаксира мускулите, намалява болката и редуцира подуването на краката. Масажирайте докато кремът попие изцяло в кожата.

Лакирайте ноктите

Отстранете остатъците от крем от ноктите си с помощта на памучен тампон. След това нанесете основа, а ако нямате такава – използвайте прозрачен лак. Това ще защити ноктите ви, особено ако предпочитате по-интензивни и съответно по-агресивни цветове. Препоръчваме ви да нанасяте 2 слоя лак, но все пак  изборът е ваш.

Знаете ли, че…

Препоръчително е човек всекидневно да прави по 7 000 стъпки, за да поддържа доброто си здраве. За да правите всяка крачка без проблем, полагайте за ходилата си грижите, които заслужават. Все пак те носят цялата тежест на тялото ви, а са толкова мънички.