Все още няма точна рецепта за това как да запазим кожата си млада и красива за по-дълго време. Съществуват редица предложения за консумацията на определени храни, които могат да направят лицето ви по-чисто. На едно от челните места в списъка се нареждат плодовете. Те съдържат витамините А и С, които помагат за поддържането еластичността на кожата и заличаването на дефектите.

Витамин А укрепва слизестите мембрани, които защитават организма от инфекции и сериозни заболявания и същевременно спомага за възстановяването на кожата. Плодовете, богати на този ценен елемент, са пъпешът, кайсията, папаята, мангото, розовият грейпфрут и прасковата.

Витамин С пък стимулира образуването на колаген – протеинът, който осигурява здравина и еластичност на кожата. В най-големи количества той с съдържа в папаята, гуавата, кивито, портокалите и ягодите, както и 100% натуралните сокове, направени от портокал, грейпфрут и червена боровинка.

Консумацията на плодове с по-голямо съдържание на вода, на зеленчуци, бульони на зеленчукова основа и готвени зърнени храни пък е идеален начин за хидратиране на кожата.