За да предпазим кожата си от не дотам благоприятното влияние на вредните слънчеви лъчи през лятото, първата крачка, която трябва да предприемем, естествено, е изборът на подходяща слънцезащитна козметика. Не всички обаче знаем, че обилната консумация на летни плодове, и най-вече на 3 от тях - вишни (череши), нектарини и диня, се оказват удивително ефикасен прийом за защита от UV-лъчите.

Какво му е толкова специалното на това трио плодове?

Гореизброените сочни лакомства не само ни даряват с нежна свежест и приятна прохлада през топлото време, но и усилват защитната функция на клетъчните стени. Благодарение на съставките си, тези плодове се явяват мощна бариера срещу негативната атака на слънчевата светлина, а редовната им консумация предпазва и изглажда кожата от бръчките.

Да хвърлим поглед върху техните уникални ползи за кожата:

Диня

Благодатната сладост и свежест, с която ни дарява през цялото лято, динята дължи на високото си съдържание на вода и ликопен. Ликопенът засилва защитата на клетъчните стени и стабилизира връзките между клетките на кожата. Водата пък, от своя страна, доставя така безценната влага. Резултатът е гладка, еластична и свежа кожа на лицето.

Вишни (череши)

Доказано е, че ежедневната консумация на шепа вишни или череши облекчава подпухналата кожа. Това се дължи на високото съдържание на антоцианини и мелатонин в тях. Учени наскоро установиха, че вишните съдържат високи нива на антиоксиданта мелатонин, който играе важна роля както в регулирането на съня, така и в забавянето процесите на стареене, предпазвайки клетъчните стени от вредното въздействие на слънчевата светлина.

Нектарини

Прекрасните сочни нектарини също се оказват непримирими противници на UV-лъчите. Те предлагат на кожата екстри като ликопен, лутеин, ниацин, мед. Компанията от витамините А, С и Е в нектарините пък успешно се бори с възпалените процеси и свободните радикали.