Кои са най-честите грешки, които допускаме, когато полагаме усилие да постигнем блестящи и здрави коси?

Прекалявате със сешоари, преси и маши

Сешоарът, пресата, машата - знаем, че всички те увреждат косите ни, но много често ги ползваме ако не всеки ден, то понякога и по-често. Особено вредно е, ако не ползвате защитни продукти, които да предпазват косъма от горещината. Най-добрият вариант е да намалите третирането с гореизброението уреди, но ако не можете - поне се сдобийте с подходящи продукти, които да ограничат вредите и ще попречат да изгорите косата си.

Прекалено често миете косата си

Освен ако косата ви не е мазна, не е необходимо да я миете всеки ден. Ако го правите прекалено често, ще изсушите и изтощите косъма. По-добре е да я миете през ден, а ако е дълга, е възможно да издържите и ден отгоре.  Ако не харесвате как изглежда косата ви в паузите между миенията, пробвайте сух шампоан.

Пропускате балсама

Все пак, когато миете косата си, използвайте балсам. Всеки път! Някои дами дори предпочитат балсам без отмиване и това не е лоша идея, особено за къдрокосите жени. Ако пропускате балсама, косата ви ще бъде суха, безжизнена и податлива на цъфтене.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Прекалено често използвате гребен или четка

Често сме чували, че трябва да разрешим косата си 100 пъти преди лягане. Но това е прекалено и освен това е вредно. Ресането на косата я наелектризира, тя по-лесно цъфти и е по-податлива на накъсване. Решете се, когато е необходимо и използвайте четка, подходяща за вашия тип коса.

Разресвате косата си, докато е мокра

Никога, ама никога не разресвайте косата си, докато е мокра. Вместо това използвайте широк гребен, който няма да повреди косъма. Започнете от края на косата и продължете нагоре, като пропускате възлите.

Пропускате подстригването

Дори и да се опитвате да пуснете косата си дълга, редовните подстрижки са важни, за да изглежда и да бъде здрава. Всъщност така ще поддържате прическата си в добър вид, докато достигне желаната от вас дължина. Най-добре е да подстригвате косата си поне веднъж на 8 седмици.

Не използвате подходящи за сезона продукти

Смяната на сезоните е приятна, но се отразява на косата. Затова ползвайте продукти, съобразени със сезона или се насочете към такива, които са подходящи за целогодишна употреба. Например през лятото е добре да използвате шампоан, който да отмива добре хлора от водата в басейна или пък спрей със SPF защита срещу слънцето. През зимата ви е необходим богат балсам, който да предотрати наелектризирането на косата и изсушаването й в студа.

Късате възлите

Това е важно и то не само при мокра, но и при суха коса. Ако косата се е заплела ужасно, вместо да дърпате, използвайте спрей за разплитане и нежно се справете с неприятната ситуация.