Скачате ли в леглото, без да сте си махнали спиралата? Пробвате ли всеки нов продукт, който ви попадне пред очите? Тези обичайни грешки може и да не изглеждат кой знае колко сериозни, но с времето влияят доста негативно на кожата и я състаряват преждевременно.

Не се тревожете: никога (е, почти) не е твърде късно да ограничите щетите и да започнете да се грижите за кожата си, както трябва. Представяме седемте най-чето срещани вредни навици, които е добре да преустановите:

Слънцезащитните продукти

Най-сигурният начин кожата ви да остарее бързо и без време? Да не си слагате слънцезащитен продукт ежедневно. И целогодишно.

Тъй като безспорно най-сериозният враг на младата и свежа кожа са вредните UV лъчи, избягвайте прекомерните дози слънце, колкото и да се харесвате с тен.То вреди на кожата ви не само в горещите дни, но и когато вали, когато е облачно и даже през зимата. Препоръчително е всекидневно да ползвате широкоспектърен продукт с фактор минимум 30.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosДа не се грижите за ръцете и врата си

Не само лицето ви се нуждае от грижи. Прекомерното излагане на слънце се отразява на ръцете и врата толкова, колкото и на тена изобщо. Тези две нежни области са най-сигурните издайници на възрастта ви – малки черни петна, сухота, отпусната кожа... все неща, които веднага се забелязват, колкото и да е опънато лицето ви.

Отнасяйте се към тях така, както и към лицето си – хидратирайте редовно и всекидневно нанасяйте слънцезащитни продукти. Не е необходимо да си купувате специални – тези, които ползвате за лицето, ще ви свършат чудесна работа.

Да третирате пъпките локално

Често заради хормоните жените над 40г. се сблъскват с проблемна кожа. Ако използвате обичайни продукти за локално лечение, третиращи само пъпката, ще изсушите кожата си и няма да си помогнете много, твърдят от health.com.  

Вместо това, лекувайте цялото лице с почистващ или овлажняващ продукт, пригоден специално за проблемна и акнеична кожа. По този начин ще предотвратите и повторни ситуации от този тип.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosДа си лягате с грима

Може и да ви се струва изкушаващо да си легнете "просто така" след дълъг и изморителен ден – или след щура вечер, но този навик може да ви изиграе много лоша шега.
През деня мърсотията от улицата и замърсеният въздух се наслагват върху кожата и запушват порите, което може да причини редица проблеми. Така че, не се отпускайте на възглавницата преди да сте почистили грима си. Можете просто да използвате специални, пригодени точно за тази цел мокри кърпички, които за още по-голямо удобство да държите до леглото си. Лесно е, нали?

Да се отказвате от продукти твърде бързо

Ако се ядосвате, защото новият ви крем против бръчки не действа кой знае колко, ползвайте го още малко, преди да го зарежете. Ако скачате от продукт на продукт, може и да решите, че нищо не е подходящо за вас и вашата кожа, а това не е така. Минимумът време, необходимо, за да видите разликата, е 30 дни – толкова е нужно, за да достигнат новите клетки до горния слой кожа. За да видите дали има някакво подобрение в текстурата, тонът или чистотата на кожата ви, трябва да ползвате един продукт поне месец. Ако той е анти-ейдж, добре е да го ползвате дори по-дълго. Кожата се нуждае около 4 месеца, за да регенерира колаген и еластин и кремът да подейства видимо.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosДа използвате прекалено много нови продукти едновременно

Ако новият ви дневен овлажняващ крем е добър, то комбинирането му с нов серум, тонер и нощен крем, е още по-добре, нали?

Не бързайте толкова. Ако кожата ви се възпали от торба нови за нея продукти, няма да знаете кой точно е виновен, и най-вероятно ще заключите, че трябва да се откажете от всичките. По-добре е да започнете да ги ползвате един по един, на всеки две седмици - нов. По този начин лесно ще разберете кой точно или комбинацията от кои продукти не ви понася. Така ще спестите и някой и друг лев  - ще купувате само онова, което ви е необходимо.

Да икономисвате съня

Ако не си почивате пълноценно, също не си правите услуга – всички сме се сблъсквали с тъмните кръгове под очите и с убития цвят на лицето. През деня кожата ни се бори с цяла плеяда от стрес фактори. Сънят е жизненоважен, защото хормоните на стреса се успокояват до нормални нива и дават време на клетките да се обновят. Освен това стресът повишава нивата на кортизола, който пък омазнява кожата и може да ви "украси" с акне. Затова – недейте да се лишавате от съня си, неслучайно има един много сладък израз на английски - „beauty sleep”.