Медът не е само за чая или за облекчаване на болно гърло, той има чудесни свойства, които се отразяват вълшебно на кожата. Ако се оглеждате за напълно натурален продукт, с който да помогнете на лицето си да се чувства и изглежда по-добре, ето защо медът е повече от удачен избор:

Защитава

Естествено защитата е само едно от предимствата на меда, но ще започнем с нея. В него се съдържат естествени антиоксиданти, антигъбични и антимикробни съставки, които защитават кожата от околната среда и дори лекува ранички, обриви и инфекции.

Овлажнява

Може би това е най-известното свойство на меда, полезно за разкрасителните процедури. Не е никак случайно. Медът може да хидратира и съживи дори и най-сухата кожа или коса. Можете да нанесете само мед върху лицето и врата си, но също и да добавите други натурални съставки, с които да подсилите и разширите ефекта на маската. 

Помага срещу стареенето на кожата

Една от първите задачи на грижата за кожата е да намали видимите следи от стареенето, а медът със сигурност ще ви свърши полезна работа в тази посока. Свободните радикали са токсични молекули, които се срещат навсякъде. Естествените антиоксиданти в меда се борят със свободните радикали в околната среда и помагат на кожата да изглежда по-млада и свежа.

Лекува

Друга полза от меда е, че помага срещу инфекции и в лекуването на рани. Той има антимикробни свойства, които се отразяват чудесно на всякакви проблемни области по кожата. 

Подхранва

Медът помага не само външно, но и вътрешно. Можете да хапвате мед, за да захраните тялото си изцяло или да го ползвате като маска - за подхранване на кожата и косата. В меда е пълно с хранителни съставки - например магнезий, калий и калций, а всички те помагат на кожата да регенерира и по-лесно да възстановява клетките си.

Почиства

Може и да изглежда странен избор за почистващ продукт, но медът е незаменим в тази роля, а на всичкото отгоре подхранва кожата с всички необходими съставки. Естествените ензими, които съдържа, в комбинация с вода, го превръщат в нежен антисептик, който почиства в дълбочина, без да отнема естествените мазнини в кожата.

Помага срещу акне

Да, наистина - можете да използвате меда в борбата срещу проблемната кожа. Използвайте малко количество директно върху пъпките и оставете 15 минути, след това отмийте с вода. Медът действа антибактериално и помага в битката с бактерията, която причинява акнето, освен това лекува белезите. Тествайте ежедневно в продължение на няколко седмици и ще видите, че макар и бавно, ефектът е налице.

Медът е страхотен и напълно естествен продукт с разнообразни приложения. За максимален ефект, насочете се към "истински" мед - натурален, суров и без никакви обработки. Най-често в магазините се предлага "мед", който е просто подсладител, затова внимавайте. Има малки шансове да сте алергични, затова преди да го нанасяте на лицето си, изпробвайте другаде върху кожата си.