При лечебните маски, които се продават на пазара под форма на емулсии, действието се дължи на биологичните добавки. Съставките, които регенерират кожата и укрепват косъма, проникват дълбоко в кожата, при което топлината на самата маска и продължителното й въздействие засилват действието на дълбочина. Запушените пори се отварят, кръвоснабдяването на кожата се подобрява. Освен това стволът на косъма се изправя и еластичността му се подобрява, така че още при първото третиране се наблюдават видими успехи. След като прегледа косата ви, вашият фризьор ще реши дали хранителната маска с лецитин (жълтък) или пък маската с масло, билки, витамини или киселина ще даде по-добър ефект. За разлика от обикновената маска, която често пъти се прилага само веднъж, лечението на косата и кожата изисква по-продължително и системно провеждане. Тук се включват облъчвания, натривания със стимулиращи препарати, за да се запази способността на косъма и на кожата на главата да реагира.

Без да пренебрегваме по-сериозното лечение, ако косата ни го изисква, все пак можем да си помогнем и сами, като си приготвим в домашни условия посочените по-долу маслени маски за суха коса.

Маска с рициново, фъстъчено масло и зехтин

10 мл шампоан за суха коса
10 мл рициново масло
20 мл фъстъчено масло
20 мл зехтин

Чрез силно разклащане в шише маслото заедно с шампоана се разбива в емулсия и преди употребата се затопля във водна баня. Разделете косата си на снопчета и нанесете топлото масло с помощта на тампон, като го натриете в кожата. Накрая разчешете ялата коса и след това обвийте главата си с кърпа. По този начин поради топлината на тялото маслото ще проникне по-добре в кожата.

С рибено масло и жълтък

10 мл рибено масло
10 мл рициново масло
Шампоан за суха коса
1 жълтък

Рициновото и рибеното масло се затоплят добре във водна баня и след това се втриват в кожата с върховете на пръстите. И тук е необходимо косата да бъде разделена на снопчета. По време на въздействието, което трябва да продължи 10 минути (и тук можете да вържете косата си с хавлиена кърпа, за да запазите топлината), разбийте на пяна жълтъка със средството за миене. Получената маса след това се разпределя равномерно върху косата и кожата на главата и се разтърква, докато се получи пяна. Оставете пяната да действа в продължение на 5 минути. След това изплакнете основно косата си с топла вода.