Храната никога не е била само храна. Още повече сега, когато живата козметика се налага като все по-отчетлива тенденция в грижата за женската красота. Изключително голяма част от храните, с които природата ни дарява, могат да се използват в борбата с бръчките и несъвършенствата. Достатъчно е само да знаем как да ги прилагаме правилно.

Живата козметика е натурален начин да накараме кожата сама да се грижи за себе си. Тя стимулира естествените процеси, които протичат в нея, като така по биологичен начин се постига максимален естетичен ефект, без намесата на вредни химични съставки.

Живата козметика включва в състава си студено пресовани и етерични масла. Те са богати на ензими, които помагат кожата да бъде добре защитена от вредните външни влияния и я заздравяват. А когато са по-здрави, кожата и косата са и по-красиви.

Все повече български производители на козметика се възползват от богатството на флората, като включват в състава на продуктите си екзотични растения от цял свят и традиционни български видове с полезни съставки.

Такова е например масло от моринга. Този вид расте в естествена среда в подножието на Хималаите и в Африка. Заради ценните си качества го наричат „дървото-чудо” и „дървото, което никога не умира”. В аюрведичната медицина са познати повече от 3000 рецепти за здраве икрасота, които включват моринга. Маслото от моринга служи дълбоко почистване на кожата и действа великолепно срещу белези. Тайната се крие в способността му да почисти порите в дълбочина. Екстрактът съдържа тирозин, който стимулира производството на меланин. Силното му антисептично действие го прави чудесен продукт в борбата с неравномерния тен. Маслото попива бързо (2-3 минути), което го прави добра основа за грим. Може да се ползва вместо дневен и нощен крем. Оставя много фин аромат.

Снимка: Thinkstock

В живата козметика екзотичното масло от моринга се комбинира с масла от семки от диня, краставица, индрише, коноп, български сусам, гроздови семки и черен кимион.

Колкото повече живи компоненти има в продукта, толкова повече проблеми може да повлияе той.

Маслото от черен кимион заличава тъмни петна и белези, енергизира кожата и повлиява възпалителните процеси. Има характерен аромат.

Маслото от семена на краставица хидратира много добре и регенерира клетките. То е много подходящо при кожа с акнке, при слънчево изгаряне, обриви, псориазис. Действа добре и срещу чупене на ноктите.

Маслото от семки на диня е богато на есенциални мазнини. То е подходящо за кожа, склонна към акне и прекалено омазняване.

Маслото от сусам е проводник, който позволява останалите масла да подействат максимално върху кожата и косата.