В Япония спазват традициите стриктно – уважават по-възрастните, спазват обществените порядки, отбелязват празници и обичаи, придържат се към правилата за движение по пътя и какво ли още не. Но това не означва, че младите японки поддържат късите и безцветни нокти, с които са били техните баби. Напротив - експериментират главозамайващо с украсата на маникюра си. В Токио се провежда ежегоден Международен фестивал на маникюра, който диктува модните тенденции в тази област за цял свят.

Последното изложение утвърди работата с акрилен гел като водеща техника. Това категорично измести рисуването с лак върху ноктите. Маникюрът е оформен особено екстравагантно – под ъгъл или със силно заострен край.

На Изток декорират ноктите си със снимки на герои от известни анимационни филми, особено в стил манга. Японците винаги са били изявени филмови фенове. Това силно им проличава и в маникюра.

Друга тенденция са малките дупки в ноктите, през които минават синджирчета с прикрепени на тях фигурки – звездички, дъги, лебеди и октоподчета. Всичко това, разбира се, в ярки цветове.  

Друга ексцентричност – сюжети от историята на Древен Египет и космоса. Върху дългите нокти се появяват фараони, мумии, камили и пирамиди. Всички 10 нокътя всъщност образуват една картина. По-едрите рисунки са обсипани с безцветни, бляскави камъчета. В космическата тема върху ноктите са залепени малки акрилни планети – сини със зелени пръстени, лилави на точки, оранжеви с брокат.

Камъните Сваровски намират приложение и в ноктопластиката. Върху много дълги нокти (около 8 см) с черен основен лак се декорират спирали и цветя от камъни. Те са обемни, с височина поне 1 см. В реалния живот тази скулптура не би била никак удобна на притежателя си, но пък впечатлението, което прави, е изключително.

Няма как да бъдат подминати и зодиакалните знаци. Но ако си мислите за семло изрисувани риби и раци – сбъркали сте. В Япония са на принципа - колкото по-обемно и забележимо, толкова по-добре. Затова залагат на 3D фигурите. Върху полусфери от акрилен гел, опасани от камъни и метални рамки, са „кацнали” делвата на Водолея, лъкът на Стрелеца и т.н.