Да предпазиш е по-добре, отколкото да лекуваш! – със сигурност познавате добре тази максима, затова не чакайте да стане късно, а помогнете на очите си, щом доловите първите признаци на умора. В началото на пролетта, когато организмът ни най-много се нуждае от витамини, като че ли цялото ни състояние се отразява особено силно и издайнически на лицето или по-точно – върху очите. Освен с подходящите храни, умората от очите можем да прогоним с няколко приятни, освежаващи и стимулиращи кръвообръщението бани.

•С ободряващото си действие изключително благотворно влияние оказват баните на очите с редуване на топла и студена вода, налагането на студени компреси и, при възможност, пълна почивка в продължение на 15 минути на тъмно.

•Чудесен омекотяващ ефект върху кожата на очите оказва боровата вода.

•Великолепно лечебно свойство има и обикновената вода с прибавени в нея копър, лайка или черен чай.

•При умора някои дерматолози препоръчват също така баня за очите с настойка от магданоз.

 

Приготвяне на лечебните бани:

Пакетчета чай или саморъчно изработени торбички от марля или тюл се пълнят с някои от споменатите билки и се потапят в гореща вода. След изцеждане и охлаждане, торбичките се поставят върху затворени очи. На всеки 3 мин. действието се подсилва, като торбичките се потапят отново в гореща вода. Повтаря се 3-4 пъти. Накрая се завършва с компрес от потопено в студена вода памуче.

След всяка баня или компрес следва да се възстановят изгубените мазнини. Затова, винаги след подобна процедура, не забравяйте околоочния крем или масло.