За да бъдам красиви за цял живот, трябва да спазваме някои правила на красотата, а именно - да се гримираме според възрастта си и да използваме продукти, предназначени за нашия тип кожа. В тази връзка младата кожа не трябва да се претоварва със силни продукти, а дамите в по-напреднала възраст трябва да се въздържат от ярък грим.

Между 20 и 30 години

Това е възрастта, в която можете да си позволите експерименти – кожата ви е по-еластична и блестяща от всякога. Освен това никой не може да ви обвини, че сте прекалили с фондьотена или червилото – чувствайте се свободна да намерите своя стил. Добре е да предпазвате кожата си от вредните слънчеви лъчи и да й доставяте антиоксиданти, за да я подготвяте постепенно за прехода – след 25 години е хубаво да купувате продукти предназначени за тази възраст.

Какво да избягвате: силни продукти, които допълнително овлажняват кожата. Силното хидратиране на кожата в тази възраст може да доведе до излишно омазняване и запушени пори.

Между 30 и 40 години

В началото на този период по кожата започват да проличават първите фини бръчки, затова обезателно трябва да смените фондьотена, който използвате – ако той е прахообразен – да го замените с кремообразен, тъй като първият само ще подчертае бръчиците. Също консистенцията трябва да е по-лека и да се нанася по-лесно. Прекомерният грим не е задължителен, за да върнете младежкия вид на лицето, достатъчно е да подчертаете скулите с руж, или най-добре с перли, които ще донесат блясък на лицето.

Какво да избягвате: ярките цветове сенки за очи, които ще подчертаят крещящата ви нужда да изглеждате по-млади. Вместо това подчертайте окото с очна линия и добавете сенки в шоколадово, тъмно синьо, сиво, патладжан.

Между 40 и 50 години

Жените между 40 и 50 години се намират в деликатна възраст – трябва да подчертаят всичко хубаво без да прекаляват. Не трябва да забравят за грижите за веждите, които с течение на времето оредяват – трябва да бъдат попълвани с молив или перманентно. Продуктите за кожа трябва да съдържат активни съставки против стареене и да са съобразени с възрастта.

Какво да избягвате: сенки и червила в прекалено тъмни нюанси. Модата на керемидените и оранжеви червила отдавна отмина, така че се ориентирайте към цветове, които изглеждат по-естествено – тъмно розово, бледо червено, дори светло лилаво. Матовите версии на червилата също не са за препоръчване, тъй като те само ще подчертаят бръчките по устните. Добро решение е поставянето на балсам или много лек гланц след червилото.