Всички сме изпитвали в един или друг момент от живота си дискомфорта от появата на така досадното и натрапчиво акне. Дори и най-малкото несъвършенство върху кожата ни е способно да ни хвърли в такова отчаяние, от което трудно бихме могли да излезем. Докато по-голямата част от населението на земята (80%) страда от т.нар. младежко акне, което след края на тийнейджърските години постепенно изчезва, за по-малкия процент акнето не си отива и продължава да тормози лицето и по-нататък във времето.

Допитване, направено в периода между 2013 и 2014 г., във Великобритания, установило, че 27% от дерматолозите посочват стресът и хормоните като главни виновници за появата на възрастовото акне.

# Акнето влияе опостушително не само върху кожата

За съжаление следите, които упоритото акне оставя след себе си, могат да повлияят опустошително не само върху кожата на лицето, но и върху психическото и емоционално състояние на потърпевшия. Според проучване на Британската фондация, направено над 2299 хора с акне, над 20% от анкетираните признали, че в един ии друг момент от живота си са правели опит за самоубийство или са мислели за такъв.

Отново близо 20% от анкетираните, разкрили, че акнето върху кожата им се оказало причина за раздялата с пратньорите им.

Плачевното състояние на кожата се оказало и причината за уволнението от работа на 10% от запитаните.

95% от анкетираните потвърдили, че акнето оказва сериозно негативно влияние върху всекидневния им живот, а 63% от тях признали неговото пагубно въздействие върху самочувствие им.

# Как можем да се справим с проблема

Има, разбира се, няколко различни видове лечения на физическите симптоми на акнето, включващи кремове, хормонални терапии и контрацептивни хапчета. За третирането на възрастово акне има разработени специални козметични продутки, които се различават по състав от тези за обикновено акне. Едни от най-подходящите такива кремове са съдържащите ретинол, алфахидрокси киселини и други противовъзпалителни и хидратиращи съставки.

За жалост обаче, степента на психологическото въздействие не винаги корелира с клиничната тежест на акнето, а с личната преценка на индивида, която често пъти може да е далеч по-сериозна от действителното състояние на проблема.

Ето защо към момента се обмисля идеята лекари, дерматолози и здравни специалисти по света да се обединят около проблема с цел да се реагира при подобен проблем не само чрез физическо, но и посредством психическо въздействие. В този смисъл психо-социалната подкрепа би помогнала на всеки подобно състояние да се справи по-бързо и ефективно с проблема. За тази цел, за да се гарантира, че пациентите ще получат достъпно най-доброто лечение, лекарите трябва да бъдат обучени в разпознаване психологическите симптоми, предизвикани от акнето.