Всеки е щастлив, че е бил на море и е събрал цялото слънце. Едва ли някой си задава въпроси доколко и кога поемането на слънчеви лъчи е полезно, какво се случва с организма ни и дали тъмният тен носи рискове не сега, а след години. Козметологът Даниела Спасова, председател на Националното сдружение на козметиците в България – „Здраве и красота”, разкрива благотворното и пагубно действие на слънцето. От позицията на дългогодишния си професионален опит тя обяснява как да се предпазим от изгаряне, как да успокоим кожата си най-бързо и ефикасно и какво да направим, след слънчевата отпуска. И за да не сме голословни, ще допълним, че тя в продължение на 8 години е била и председател на Балканската асоциация на козметиците, член е на Световната организация на козметиците.

Снимка: Личен архив

 

Даниела Спасова участва и в дебатите за козметиката в европейски план, както и в комисиите по създаването на европейски стандарти за качество в козметичните услуги, в естетичните услуги с нехирургични и с хирургични въздействия. Тя е европейски лицензиран преподавател, създател на Учебен център преди повече от 18 години, който подготвя най- успешните козметици не само в Европа, но и в целия свят. От три години предлага дистанционно обучение за начинаещи козметици, в което могат да се включат хора от цял свят. Само практиката се прави в салона й в столицата. Тя е създател и на Бизнесакадемия за успешни управители на козметични салони. Има разработена и собствена козметична марка.

Слънчевите лъчи през лятото гарантират ли ни здраве през зимата?

Много е важно състоянието, в което се връща човек от почивка. Хората се опитват за кратко време да поемат огромно количество слънчеви лъчи, като смятат, че така инвестират в своето здраве през зимата. А не знаят, че слънчевата енергия все пак е енергия и за единица време, ако искаме да вземем огромно количество от нея, тя вместо да действа съзидателно – да дава здраве и красота, руши.

Как можем да установим, че кожата ни дава знак за проблем?

Нещата, които се случват след изгаряне на кожата, са свързани с това, че тя е много дехидратирана, което създава усещане за сухота, опънатост и чувствителност. Съответно състоянието й дава възможност за по-лесно възпаление, зачервяване и пигментиране. Настъпват поражения в колагеновите структури или в еластичността й, което може да не се забележи на моменти, но пораженията остават и се трупат с годините. Така че състаряването на кожата не е процес, който се случва изведнъж, но ние проглеждаме за него изведнъж.

Снимка: iStock



Как най-бързо да успокоим кожата си след изгаряне на слънце?

Ако човек е изгорял, излагайки се на слънце, първата и най-важна крачка е спешно е да успокои кожата. Как да стане това може да се каже, когато е ясно за какъв тип кожа говорим. Най-добре проблемът се тушира с какаово масло, макар да има много други продукти, създадени от фармацията. Но действието на натуралното какаово масло е уникално, дори може да спаси кожата от втора степен изгаряне. То има антиоксидантен ефект и веднага неутрализира свободните радикали. Предотвратява и образуването на пигментация по кожата и бързо я регенерира. Какаовото масло всъщност е вид спешна помощ при изгаряне на кожата.

Ако кожата е изгоряла от слънцето, само професионалист в козметичен салон може да й осигури моментална антиоксидантна защита. Когато кожата е облъчена от UVB това причинява зачервяване и усещане за болка на повърхността й. Но тази разрушителна сила не е толкова страшна, алфа лъчението е опасно. То прониква в дълбочина и ние не го регистрираме, защото нямаме сетива за него. Коварството му се състои в това, че то акумулира и ако днес силата му е 5 при скала от 1 до 10, в следващите дни алфа лъчението ще продължи да действа, както и догодина и по-догодина... и така в следващите 10 години. И когато след 15 години се появи притеснителна пигментация – петна, бенки, спукани капиляри, загуба на еластичност, супер чувствителна кожа се питаме дали причината е в последната ваканция. А проблемът всъщност върви отдавна, защото разрушението на кожата е в дълбочина.

Пагубните резултати излизат на показ по-късно, когато не може да се направят кой знае какви кардинални промени. Затова е важно да се знае, че успокояването на кожата на повърхността е полезно, но още по-важно е тя да се успокои отвътре. Или свободните радикали трябва да бъдат моментално овладяни, което се осъществява с антиоксиданти. Като добавим и още негативни въздействия, като трупането на годините и забавянето на процесите в организма, остаряването на кожата ще бъде още по-осезателно, ако навреме не се погрижим за нея.

Какви процедури прилагате в козметичния салон?

Това, което правя, когато дойде човек след отпуск, е интензивна хидратация с продукт, който аз съм създала и е от козметичната ми марка. За да съдейства кожата, тя трябва да е хидратирана и посредством ексфолиране с ензими деликатно помагам да се отстранят онези клетки, които са готови за това, без да излагам кожата на риск. Пилинг в подобен момент е абсолютно нежелателен и не трябва да се прави. Следващата стъпка е да осигуря на кожата антиоксиданти, което правя по два начина, зависи от възрастта на кожата. Ако е на човек над 35 години правя масаж с колаген, който е на фона на отделяща се озонова пара. Парата обогатява с кислород и подпомага хидратацията допълнително. А колагенът е компресиран под формата на тънък лист, който се разтапя по лицето. Така едновременно се подобрява еластичността на кожата, дълбоко се хидратира, стабилизират се капилярите и тя се успокоява. След това се прави лифтинг маска, която е важен етап от процедурата, тъй като дава антиоксиданти, хидратира и набавя минерали и витамини. Маската е на основата на водорасли – алго маска, при която се постига изглаждане на повърхността на кожата, захранване и се добива свеж силует на лицето. Препоръката ми за програмата в салона, е да има поне 6 процедури, които да се правят по веднъж седмично.

„Виталност” е друга козметична процедура за регенериране на уморена и изтощена кожа. Тя включва демакиаж, а след това нежен гомаж или ензимен пилинг, богат на биологични вещества, който избистря кожата мигновенно, хидратира и подготвя тъканите за следващите активни въздействия. Използва се масло от шия, което стимулира регенерацията и активира еластино-колагеновата мрежа. Особено ефективно подпомага възстановяването на кожата при климатични дерматити - сърбеж, парене, лющене, зачервяване. Бадемовото масло, съдържащо се в гомажа, действа на клетките, които произвеждат еластин и колаген. Бета-каротенът стимулира раждането на нови клетки и подпомага обноваването на епидермиса. Витамин А – подпомага възстановяването на кожата увредена от UV лъчи, има мощен антиоксидантен ефект. Витамин Е защитава кожата от вредното въздействие на свободните радикали, действа противовъзпалително и хидратиращо. След това се прави йонофореза с клетъчен активатор, антиоксиданти и витамини. Идва ред на лифтинг масаж с обогатен крем, който съдържа масло от бадем, жожоба и маслина, ексракти от салвия, лайка и невен, витамин А и Е. Дълбоко хидратиращият лифтинг е със серум с хиалуронова киселина на марката, която съм създала и е прекрасен завършек на процедурата. Повече подробности във видеото:

Вкъщи с какво и как да третираме кожата си?

От изключително значение е и последващата домашна грижа за лицето, след първата стъпка, която е в козметичния салон. В равни интервали всеки ден трябва да се ползва серум с хиалуронова киселина, който съм създала именно за тези нужда на кожата. Върху него се поставя хидратиращ крем с UV защита. А съветът ми е по-добре сега да се погрижим за кожата си, защото някои неща, които слънчевото лъчение нанася като фотоостаряване, не могат никога да се възстановят.