Всички дами с бързо омазняващ се скалп знаят прекрасно за какво става дума – мазна коса в корените и сухи краища – ужасът на всяка жена! Убедени сме, че сте изпробвали всички методи, за да се справите с неприятния дискомфорт от мръзната коса – от честото миене всеки ден до миенето на косата веднъж в седмицата, следвайки правилото – колкото по-малко я миете, толкова по-малко се омазнява. И също сме убедени, че нито един от тях не е сработил. Защото проблемът може би се крие във вида шампоан, който използвате.

Най-логичното, което всяка от нас би направила при наличие на мазен скалп, е да си купи шампоан за мазна коса. Това обаче се оказва грешен подход за повечето бързо омазняващи се коси. Ако миете косата си 2-3 пъти седмично – това е напълно нормално и не е нужно да използвате шампоан за мазна коса, защото продуктът може да пресуши скалпа и особено краищата на косата, както и да доведе до лющене. Ако пък миете косата си всеки ден, е още по-препоръчително да не използвате шампоан за мазна коса, а такъв с по-лека формула. Избягвайте миещи средства, които са хидратиращи, подханващи, изглаждащи или за къдрава коса. Тази козметика добавя прекалено много овлажняване към така или иначе мазния ви скалп.

Какъв тип шампоан да търсите, ако косата ви е мазна?

Както казахме – препоръчителни са шампоаните с по-лека формула, такива за обем, балансиращи измивни продукти за коса, такива, които са предназначени за мазни корени и суши краища, които не съдържат сулфати.

Правилното измиване също е от голямо значение

При мазните коси е важно също и как се измива косата. Нанасяйте нежно шампоан в корените с продължителни масажни движения, като не се фокусирате прекалено дълго върху втриването му по дължината. При първото нанасяне на шампоан е нормално количеството пяна да е по-малко затова НЕ добавяйте допълнително продукт.Винаги изплаквайте обилно с вода. Остатъци от продукта по косата могат лесно да причинят по-бързото й оманзяване.