Ако искате косата ви да расте бързо, да е лъскава и здрава, не може да разчитате само на козметика, с която да й въздействате външно. Нужно е да подхраните организма си отвътре, така че тя да получава нужните витамини, киселини и минерали. Ето с кои храни може да подсилите растежа й, така че да се радвате на прекрасна грива.

Сьомга
Сьомгата съдържа омега-3-мастни киселини, които подхранват фоликулите и стимулират растежа на косата. Научни експерименти показват, че консумацията на тази продукти, съдържащи тези киселини съкращават телогенната фаза (периодът на почивка) на косъма с половин година. Освен това, сьомгата съдържа витамин B12 и желязо, които също помагат косата ви да расте бързо. 



Стриди
Стридите са богати на цинк, който не само стимулира косата да расте, но и да го прави бързо и да има блясък. С една стрида на ден усвоявате нужното количество от този елемент за 24 часа. Тъй като стридите са деликатес, а и не всички харесват вкуса им, може да ги замените с пшеничени трици, черен говежди дроб или свинско, които също съдържат цинк.

Пилешко месо
Пилешкото е богато на животински протеин, а човешкият организъм има нужда от него, за да произвежда кератин. Това е субстанцията, от която е изграден 80% от косъма. Ако приемате такъв протеин в продължение на 2-3 месеца, ще възстановите изгубеното от косопад. Подобно действие имат заешкото и пуешкото месо.

Яйца
Те съдържат елементите, нужни на косата да расте, като протеин и биотин. Биотинът се препоръчва за прием под формата на хранителна добавка, когато има засилен косопад. Приеман под формата на естествена храна, той също е много ефективен. Яйцата са източник и на еуцин, който е отговорен за клетъчното делене), други аминокиселини, от които се нуждае човешкия организъм.

Бадеми
Съдържат витамин Е, който активира растежа на косата. 30 грама бадеми на ден (около 20 ядки) съдържат 70% от нужната дневна доза. Бадемите съдържат и други полезни вещества, като биотин, мастни киселини и витамин B.

Тиквени семки
Съдържат витамини B1, B2, B3 и B4,  отговорни за растежа на косата, както и B5 и B6 за здрав скалп. Ако страдате от сериозен косопад, включете повече тиквени семки в менюто си или тиквено масло. 



Аспержи
Те са с рекордно съдържание на желязо - един от най-важните елементи за здравето и силата на косата.