В първата част на тази поредица попитахме: "Само съвременните жени ли страдат от целулит?’’.  Специалистът др. Бисон разказва, че макар и лекарите да имат различни теории какво причинява целулита, всички са единодушни, че е налице нарушение на работата на лимфната система – именно тя би трябвало да отвежда складираните в мазнините елементи, които затрудняват циркулацията и деформират структурата на тъканите, причинявайки неприятната портокалова кожа.

В зависимост от това колко нарушена е работата на лимфната система, др. Бисон различава два вида целулит: мек и твърд.

При мекия целулит кожата има подут и ‘’влажен и студен’’ профил,  защото има застой на лимфна течност.  Мекият целулит заема по-голяма повърхност и изглежда отделен от мускулите, придавайки пухкав и отпуснат вид на конкретната част на тялото. Мекият целулит предхожда твърдия, който преминава през три фази: фаза на мек целулит, при която течността не се отича напълно, фаза на пропукване на лимфните капиляри, при която течността започва да изтича и трета фаза, в която вече изтеклата лимфна течност причинява структурни увреждания на тъканите.  Мастната тъкан тук е болезнена, със зърнеста структура и често кожата е суха и безжизнена.

При твърдия целулит е невъзможно да отделим подкожието от мускулната тъкан.  Др Бисон предупреждава, че дори да изгубите подкожни мазнини, този вид целулит може да не помръдне, защото увредената тъкан трябва да бъде излекувана с подходящо хранене, движение и козметично въздействие, преди излишните мазнини да може да бъдат изгорени за енергия.

Дали имате целулит или не, най-добре може да определи специалист – дерматолог. Ако все пак искате да проверите, застанете пред огледалото и отпуснете бедрата и дупето. Целулитът трябва да е видим в покой.  Ако се движите и виждате промени в подкожието, може би причината е друга.

Др Бисон споделя, че папараците дебнат различни филмови звезди по плажовете и след това тръбят, че те имат целулит. Често обаче на снимките звездите се катерят по стълби, кръстосали са крака или са хванати в движение. Тези действия механично дърпат съединителната тъкан,  свързваща мускулите и повърхността на кожата и причиняват  тръпчинки, приличащи на целулит. Ако стягате и отпускате мускулите си, навеждате се или се сгъвате и виждате неравности по кожата, това не е същински, а т.нар ‘’функционален целулит’’ и няма причина да се тревожите излишно.

В част три от тази поредица ще научите за две обичайни ежедневни практики, които биха могли да увеличават вашия целулит и как да се справите с тях!

Със съдействието на www.artofrealfood.com