Все повече жени се увличат и предпочитат домашната натурална козметика. Това са кремовете и лосионите, които можем да си забъркаме сами вкъщи. Във всяка държава плодовете, билките, цветята и другите продукти, откриваеми в дрогерии и аптеки, са различни, затова и домашната козметика носи характерен национален почерк.

Испанките например мият косите си със сок от червени боровинки, а жените от Доминикана добавят сок от чесън в лака си за нокти. В средиземноморските страни мажат тялото си със зехтин и дължат блясъка на косите си именно на това. За същата цел немкините пък използват бирата. В Русия е особено разпространен пилингът с гречка (елда).

Французойките предпочитат лесните рецепти с малко съставки.
  • Пасират се 200 г червено грозде заедно с дръжките до получаване на рядка каша. Сместа се нанася на почистено лице, като се прави лек масаж с върховете на пръстите. След това лицето се измива обилно с минерална вода. Тази пилинг маска отнема повърхностния слой на епидермиса, а кожата става освежена и гладка.
  • Пасират се шепа череши (без костилките) с шепа зърна от нар. Добавя се супена лъжица кисело мляко. Сместа се нанася на лицето и стои 15 минути. Маската действа освежаващо.
  • Кипват се 1 с. л. лавандула, със същото количество зърна от розмарин и листенца от рози. Водата се прецежда и се изстудява. Сипва се в шишенце с пулверизатор. Лосионът се използва за освежаване на лицето и за успокояване на кожата.
Най-важното за испанките са косите. Те изключително много държат на тяхната здравина, дължина и блясък. Затова и почти всяко семейство си има тайна рецепта за хубава коса, която се предава между жените от поколение на поколение. Тъй като те са предимно брюнетки, използват за разкрасяване червени, тъмносини и други плодове в тъмни цветове.

  • Сваряват се 500 г червени боровинки и отварата се прецежда. Водата се запазва в шише. Плодовете се смесват с по 1 с. л. лимонов сок и зехтин. Косата се измива с шампоан, след това по дължината се намазва с боровинковата смес. Оставя се около 10 минути, а след това се изплаква с водата, запазена в шишето.
Шведките ценят естествената красота. Процедурите, която най-често използват за разкрасяване, са сауна и пилинг на цялото тяло с доста силни скраб елементи.
  • Смесват се една шепа каменна сол с половин чаена чаша зехтин и 2-3 капки евкалиптово масло. В банята се пуска душа само с гореща вода, така че в помещението да се образува много пара. Скрабът със солта се нанася по цялото тяло. От парата порите на кожата се отварят и пилингът действа в дълбочина. Изплаква се с хладка вода.
  • Две-три супени лъжици бял чай се сваряват във вода. Отварата се сипва във формички за лед и се замразява. С тях се обтрива лицето и деколтето. Ефектът е освежаващ и ободряващ.
Австралия е един от най-големите производители на натурална козметика в света. Но често австралийките добавят някаква домашна съставка в крема, който са купили от козметичния магазин.
  • В шампоана, който се използва, се добавят няколко капки масло от чаено дърво, евкалипт и розмарин. Това е много добро средство за борба с пърхота.
Мирише ви на чесън, когато се здрависвате с жена? Значи сте в Доминикана.
  • Много ситно нарязани 3-4 скилидки чесън се пускат в шишенце с безцветен лак. След като престои около 10 дни, се нанася на ноктите. Маха се след седмица. Звучи странно и може би прекалено ароматно, но всъщност чесънът подпомага регенерирането на клетките.
Номерът на китайката е да смеси млякото за тяло с масло от камелия. Това масло е интензивен овлажнител и предотвратява появата на бръчки.  

В арабските страни жените отделят един специален ден в седмицата за разкрасяване. Събират се с приятелки вкъщи, приготвят различни сладкиши, пият чай и кафе, правят си кола маска и скубят веждите си със конец. Събирането най-често приключва с гледане на кафе. 
  • Смесват жълтъка на едно яйце с по една чаена лъжичка портокалов сок и зехтин. Добавят няколко капки розова вода и лимонов сок и с тази смес почистват лицето си. Изплаква се с хладка вода.
  • Рициновото масло също е на почит в арабския свят. С него се премахват пигментни петна.

  • Смачкани листа от мента и босилек пък се използват против акне. Нанасят се върху засегнатите участъци на кожата в продължение на месец, за да се изчисти лицето напълно.

    Рускините нанасят мед по цялото си тяло, преди да влязат в сауната. Така кожата им става мека като на бебе.

    • Маските с овесени ядки, със сок от бреза и с грис, към които се добавя малко прясно мляко, са изключително подходящи за почистване на мазна кожа.


    А каква е вашата домашна рецепта за разкрасяване?