Всички жени, които имат бретон, са изпадали в следната ситуация: готвейки се да излязат за работа или за питие с приятели, в последния момент осъзнават, че е минало време от последното посещение при фризьора. И докато косата обикновено расте досадно бавно, то бретонът става дълъг неконтролируемо бързо.

Вариантите са два - да направите среднощна визита при фризьора си (защото единствено тогава имате малко свободно време) или да се погрижите сами за бретона, докато успеете да си запазите по-цивилизован час в салона.

Колкото и да нямате доверие в собствените си коафьорски умения, ние ви уверяваме, че не се изисква много опит, за да поддържате така или иначе вече създадената форма на бретона. Ето няколко полезни съвета за равномерно подравяване, от които можете да се възползвате преди да успеете да отидете при професионалист:

  1. Винаги подстривайте бретона си сух. Мокрият бретон буквално се “свива” и само професионалист би могъл да прецени правилно колко точно да отреже.
  2. Задължително отделете бретона от останалата коса, като следвате внимателно точния път. Дългата коса можете да вържете на опашка, а при по-къса използвайте шноли и/или фуркети.
  3. Повечето жени носят бретона си малко по-дълъг в двата края. Най-добрият начин да ги подрежете абсолютно еднакво е като съберете целия бретон в средата на челото, между очите, усучете го няколко пъти и директно отрежете от долния край. После развийте и сами ще видите колко равни и еднакви ще са краищата.
  4. Винаги режете по-малко, отколкото мислите, че е необходимо. При нужда можете да подстрижете допълнително бретона след процедурата, но ако е прекалено къс, няма връщане назад.

Забележка: Изключително важно е да имате нови, много остри ножици, които не се използват за нищо друго. Ако имате възможност си купете специални ножици за подстригване, които са по-тънки от нормалните - продават ги във всеки козметичен магазин.