Сигурно си мислите – е, не е кой знае каква философия. Взимам малко крем от бурканчето и намазвате лицето. Но всъщност има някои тънкости, с които ще е хубаво да се съобразим – за наше добро е.

Кремът се нанася върху измито и тонизирано лице. Ако го правим вечер, той трябва да е специален нощен крем, обикновено подхранващ. Дневният пък най-често е овлажняващ.

Вземете малко от крема с върха на пръстите на всяка ръка и деликатно го разнесете по лицето и шията с кръгови движения. Започнете от челото, след това бузите, брадичката и шията. Принципът е да се започне от най-голямата и лесна за нанасяне повърхност, с посока към по-малките и деликатни зони.

Следващото действие е потупване. Използвайте палеца и показалеца. Така кремът навлиза по-дълбоко в кожата. Освен това тези движения подобряват кръвообръщението.

Областта около очите е много деликатна. За сравнение - кожата там е много по-тънка от пергаментова хартия. Затова бъдете внимателни в тази зона. Когато нанасате крем, използвайте безименния пръст. В сравнение с показалеца той е много по-трудно подвижен, затова и нанася по-леки удари. Външните ъгли на клепачите, където се образуват така неприятните за жените бръчки, тип „пачи крак”, търпят по-интензивни движения. Завършващите движения са леко нагоре, под формата на дъга. Целта е кожата около клепачите да се опъне.

При нанасяне на крем върху шията се използват само движения нагоре и надолу. Тя не се потупва. Но трябва да й отделете много повече време, отколкото на бузите например. Шията често бива пренебрегвана. При насянето на крем това не е толкова видно, но когато се полага фон-дьо-тен, границата е много рязка.

Избирайте крем според сезона. В никакъв случай обаче не ползвайте целогодишно подхванващ. Резултатът ще е същия като при злоупотреба с храна. Не е полезно нито недохранването, нито прекаляването. Оставяйте кожата понякога сама да се справя с предизвикателствата на климата и възрастта.