Поддържането на винаги блестяща, здрава и красива коса, в перфктна форма и безупречен вид, да си кажем честно, е почти невъзможно. Дългата коса изисква своите грижи, време и внимание, а съпътстващите я неприятности като поява на пърхот, цъфтящи краища, преждевременно побеляване или косопад, в дадени моменти, са ни добре познати. Всичко това обаче има спасение и то в лицето на един сочен и сладък есенен плод – гроздето. Какво означава това? Колкото по-често и редовно си похапваме грозде, толкова по-здрави и красиви коси ще имаме. С две дума – освен природен еликсир за организма, освен чудодеен козметик за кожата, то е вълшебен балсам и за косата. Консумирано или прилагано като мехлем, маслото, извлечено от гроздовите семки, също оказва не по-малко благотворно влияние върху състоянието на косата.

Ето кои са ползите за нея от редовната консумация на грозде, на гроздово масло, както и от козметичното приложение върху косата на последното:

Подсилва растежа на косъма

Благодарение на естествените антиоксиданти в състава си, гроздето оказва удивително благотворен ефект върху растежа на косата, като благоприятства циркулацията на кръвта в кожата на главата. Маслото, извлечено от семената на грозде, е без мирис, зелено на цвят и с лека немазна текстура. То се абсорбира изключително лесно, и дарява косата с блясък, мекота и копринено очарование.

Лекува и предпазва от пърхот

Редовното прилагане на гроздово масло върху косата, както и консумацията му дори, може да помогне в борбата със себорейния дерматит и сърбящия скалп. Достатъчно е да втриете интензивно в кожата на главата 1 с.л. олио от грозде. Тази процедура доставя необходимата влага, премахва сухите люспи от скалпа и подобрява кръвообръщението.

Спира косопада

Гроздето определено има доказано значима роля в борбата срещу косопада. Витамин Е и линоловата киселина в гроздовото масло подпомагат укрепването на фоликулите, което от своя страна прави косата силна и здрава. Благодарение на антиоксидантите в състава си, гроздовото масло успешно решава проблеми като цъфтящи краища, изсушена и чуплива коса. Затова и третирането на изтощена, третирана и дългогодишно обработвана с химия и бои коса с гроздово олио оказва изключително благотворен и лечебен ефект.

Ароматизира

Маслото от гроздови семена е известно и с приложенията си в ароматотерапията. Поради своята немазна текстура то не оставя следи по кожата на главата. Не само че предотвратява отделянето на излишен себум и така възпрепятства специфичната неприятна миризма от него, но доставя на косата нежно благоухание и мекота. Маслото от гроздови семена притежава прекрасно успокояващо въздействие и е подходящо за всички типове кожа.