Несъмнено най-добрите места за впръскване на парфюм са китките, свивките на коленете, както и врата. Това е така по простата причина, че пулсът разпръсква аромата. Истинско удоволствие е обаче да поемеш дълбока въздишка от приятно ухаеща коса. А какво ще кажете ако ароматът си го направите сами у дома? Предлагаме ви изкусителна домашна рецепта за "парфюм", с който да „опушите” косата си, когато тя е още мокра.

Ето какво трябва да си набавите:
6 с.л. въглен на прах
5 с.л. смирна на прах
1 с.л. тамян на прах
1 с. л. калиев нитрат
2-3 капки масло от бергамот
2-3 капки сандалово масло.
трагакант*

Смесете прахообразните съставки, след което ги прекарайте през сито. Прибавете етеричните масла. Добавете калиевият нитрат, както и достатъчно от трагаканта, за да получите гъста паста.

Загрейте сместа на водна баня. Излейте я върху фолио във формата на тънки пръчици. Когато изсъхнат запалете една от тях и застанете точно над нея, така че косата ви да се опуши от дима. Миризмата е силно ароматна и екзотична.

*Трагакант (или трагант) е лепливо вещество, което се извлича от клея на някои южни растения (днес се получава и синтетично). Използва се във фармацевтиката, сладкарството, производството на платове, хартия и др.