През последните години идеалът за красота се свързва неизменно с красиви сочни устни - такива като на Анджелина Джоли, Джесика Алба и Скарлет Йохансон. Природата обаче не е толкова щедра към всички жени. Какво да се прави, съдба....

И все пак има какво да се направи и това не включва непременно силиконово олио и нелепо изглеждащи импланти, както беше преди години.

Напоследък се търсят методи за увеличаване на устните с естествени вещества като хиалуронова киселина и собствен мекотъканен коктейл - липофилинг.

Един от най-известните пластични хирурзи в България – д-р Ильо Стоянов, разяснява предимствата на този метод, както и причините, поради които понякога липофилингът е определян като неефективна процедура.

Най-общо той представлява взимане на мастни клетки от една част на тялото и трансплантирането им в друга. Обикновено мастните клетки се взимат от долната част на корема, но ако това не е възможно, тогава се използва мастна тъкан от вътрешната част на мишниците или бедрата. Взетият материал се центрофугира, след което се инжектира в устните. Звучи доста просто, но всъщност не е.

Процедурата се повтаря след около два месеца, а понякога, в търсене на по-плътни устни, се прави и трета процедура, но постигнатият резултат е завинаги, уверява д-р Стоянов. Освен това, ако не се направи по правиния начин, липофилингът е напълно безрезултатен. Ако е направен правилно обаче... може да бъде постигнато това, което някои наричат „ефектът уау!”.

Хубавото е, че този метод е напълно безопасен за здравето, тъй като използването на собствени тъкани предотвратява риска от алергизиране и отхвърляне.