Сигурно много пъти ви се е искало да имате къдрава коса (ако вашата естествена е права) и права, ако естествената ви е къдрава. И в двата случая ви е било интересно да разберете защо къдравите хора са къдрави, а тези с прави коси едва успяват да се накъдрят. Ето го и отговорът.

Формата на фоликула, където е разположен всеки корен на косъма, определя цялостната форма на косата, както и под какъв ъгъл ще расте той спрямо скалпа. Фоликулът на къдравите коси е с форма на продълговат овал и расте под остър ъгъл спрямо скалпа. При правите коси е точно обратното.



Защо тогава къдравите коси са по-сухи и се омазняват по-трудно от правите?

Къдравите коси са по-сухи, защото за мастните секрети (които всъщност са причина за омазняването на косата) е по-лесно да се придвижат от фоликула надолу по-косъма при правите коси, отколкото при хората с къдрици. Причината отново е формата и ъгълът, под който расте косъмът спрямо скалпа.

Колкото и невероятно да звучи, къдравите коси е по-малко вероятно да имат заплетени краища. Естествено за сметка на заплитането на останала част...

От какво зависи колко къдрава ще е косата ни?

Колко къдрава ще е косата зависи от формата на фоликула. При къдравите хора фоликулът завършва и има формата на кукичка. Колкото по-изразена е тя, толкова по-къдрава е косата.