Един от начините да добием малко здравословен тен преди да се изложим на жарките слънчеви лъчи, са автобронзантите. Някои хора ги отричат, но някои ги използват заради лесната употреба и заради това, че не трябва да се разкарват чак до морето или до солариума, за да придобият златист загар. За да е сполучлив ефектът от употребата на автобронзанти трябва да имате предвид няколко важни правила. Ето ги и тях.


бронзантПравилният автобронзант
Ако имате много светла кожа е добре да изберете цвят, който не е съвсем тъмен, за да не се получи фрапантна разлика, а и ако сбъркате или забравите да нанесете на някое място, да не се личи. Освен различни нюанси на приятен загар, автобронзантите се различават и по цвета си в опаковката – едните са прозрачни или с цвят на лосион за тяло, а други са с цвета, който ще придобие кожата ви след намазване. По-добрият вариант е да изберете вторите, тъй като по време на нанасянето ще можете да видите къде сте пропуснали и къде сте нанесли повече.

Помощни материали
Ако искате да избегнете нанасянето на множество слоеве върху дланите и ръцете (тъй като това ще е основният инструмент, с който ще нанасяте), можете да си сложите латексови ръкавици. След привършване ги свалете и за последно размажете автобронзант и върху тях. Така всички части от тялото ще са получили равномерна доза от мазилото.

Време
Времето за перфектно нанасяне и съхнене на продуктите от този тип е 1 час и 30 минути. На опаковките на повечето от тях пише, че изсъхват за 10-20 минути. По-добър резултат се получава, ако отделите повече време за процеса на съхнене.

Стъпки за "автобронзиране":

1.    Ексфолирайте
Автобронзантите действат като оцветяват най-горния слой на кожата, затова е добре преди да пристъпите към процедурата, да ексфолирате тялото си. Така ще избегнете оцветяване на мъртви клетки, които е възможно сами да се олющят скоро.

2.    Подсушете добре
Преди да пристъпите към следващи стъпки, уверете се, че сте подсушили кожата си добре. Ако тя дори малко влажна, съществува опасност да станете на петна. За препоръчване е да не нанасяте продукта във влажна баня.

3.    Нанесете хидратиращ лосион за тяло
Тънък слой от лосиона за тяло ще подготви кожата за нанасянето на автобронзанта. Оставете кожата да абсорбира продукта за няколко минути.

4.    Нанесете автобронзанта
Техниката за нанасянето му е същата като с лосиона за тяло. Количеството, което трябва да е използвате обаче е малко повече. Втривайте добре и гледайте да нанасяте равномерно. Някои жени извършват кръгообразни движения, за да са сигурни, че резултатът няма да е на петна. Най-трудните места за размазване са задната част на краката и гърба. За тях можете да извикате някоя приятелка.

5.    Нанесете лосион по ”ръбовете”
За да избегнете поразяващата разлика в цвета между ходилата и горната част на краката, нанесете малко лосион на границата.

6.    Уверете се, че сте добре изсъхнали
Преди да се облечете или да си легнете, уверете се, че кожата е суха. Имайте предвид, че, за да почувствате кожата си суха, могат да са достатъчни и 20 минути. За пълното абсорбиране на автобронзанта обаче изчакайте поне още 10, за да сте сигурни, че няма да останат петна по дрехите.