Растежът на косата зависи от много и различни фактори. Средно обаче тя расте с 1.25 сантиметра на месец, или около 15 сантиметра за година. Най-важното, което трябва да направим за нейния растеж е да се храним здравословно, да приемаме витамини и не на последно място няколко домашни трикчета, които ще стимулират всяко косъмче. Ето ги и тях:

картофиКартофена вода
Не изхвърляйте водата, в която сте варили картофите. Използвайте я след като сте измили косата с шампоан. Полейте я и изплакнете.

 

доматиДомати, зехтин и алое вера
Пасирайте един домат. Добавете няколко капки зехтин. Ако отглеждате вкъщи алое вера, откъснете едно-две листа от него и ги добавете в сместа с доматите и зехтина. Пасирайте. Нанесете върху скалпаи стойте колкото се може повече. Измиването става както обикновено.



гроздеМасло от гроздови семки
Втрийте в основата на косата масло от гроздови семки, което може да се намери във всяка аптека. Не е нужно да стоите часове, а десетина минути, след което изплакнете с шампоан.



лукЛук за здрава коса
Следващото трикче е за тези, които не се притесняват, че косата им ще мирише съвсем леко на лук, но затова пък не само ще расте по-бързо, но и ще е истински здрава и блестяща. Пасирайте една глава кромид лук. Изсипете я в опаковката на шампоана, който ползвате. Разклатете и оставете така приготвената смес да престои 15 дни, след което използвайте като обикновен шампоан.  

Още съвети за дълга коса:

  • Не мийте с прекалено гореща вода. Използвайте хладка или студена
  • Ако не е наложително, не използвайте сешоар, преса, ролки или маша
  • Подстригвайте редовно, но по малко