След като разбрахме как е най-добре да се нанася фон дьо тен за наистина бляскави и перфектни резултати, е време да обърнем внимание и на завършващия етап в основата на всеки грим. А, именно – ружът.

Тези малки съвети ще ви помогнат да не изпадате в неприятната ситуация да изглеждате като руска матрьошка, а като стилна и изискана дама, каквато знаем, че сте:

1) Изберете цвета на ружа според това какво целите в момента и къде отивате – на по-официално събитие, на среща, на работа, на кафе... Най-добре е да не се състарявате, ами да подбирате нюанси, които ви придават свеж и младежки вид. В този смисъл имате голям избор – на пазара има всякакви варианти – от меки матирани, през естествени, та до блестящи цветове ружове. Всеки от тях може да е много удачен избор в един или друг момент. Целете се към балансирани и хармонични цветове, които отиват на цялостната ви визия – от грима на очите и червилото, та до обувките.

2) Ружът на прах с меко матиращ ефект се съчетава чудесно с пудрата, която сте сложили след фон дьо тена. Ако цялото ви лице е покрито с пудра, е добре да си носите такъв руж със себе си, за да го освежавате от време на време, без значение какъв вид сте избрали първоначално.

3) Употребата на кремообразни или под формата на гел ружове е препоръчителна, когато ги нанесяте веднага след фон дьо тена, но преди пудрата. Ако искате да запазите специалния завършек, който ви дава пудрата, не я ползвайте непосредствено, след като сте си сложили крем или гел за лице. Вместо това я нанасяйте само там, където лицето лъщи (например – челото, носа и/или брадичката), а навсякъде другаде сложете руж. Ако сте подбрали правилния цвят, ефектът ще е много естествено и свежо изглеждащо лице.

4) Експертите съветват да нанасяте ружа с потупващи движения на скулите и нагоре към линията на косата. Можете да ползвате ружа и за скулптуриране на лицето, като сложите също на носа или някъде другаде, така че да промените формата им:

а) Ако имате много високо или широко чело и малка челюст, нанесете ружа надолу към меката част на ушите и към върха на брадичката.

6) Ако пък мислите, че имате широка брадичка и ниско чело, разнесете ружа около външния край на очите и през челото.

в) Ако носът ви е твърде широк и твърде плосък, използвайте ружа, нанасяйки го към центъра на носа.

г) Ако  носът ви пък е твърде тънък, но за сметка на това - дълъг, сложете малко руж от двете му страни.

Помнете, че светлите и ярки цветове ще поставят акцент върху чертите, на които сте ги нанесли и ще ги направят по-забележими. Тъмните, убити цветове правят точно обратното – затъмняват и прикриват онова, което не искате да се вижда толкова.

Гримът изглежда различно на изкуствена и на естествена светлина. Когато е възможно, гримирайте се на подобно на онова осветление, под което ще "блестите", когато излезете.

И накрая: не се страхувайте да експериментирате и да опитвате различни неща. Ще се изненадате колко различно ще се почувствате само при смяната на стила ви на гримиране или ако облечете онази къса пола, за която толкова отдавна мечтаете.