Подпухналите очи в никакъв случай не са медицински, козметичен  или проблем породен от възрастта. Това е онази маса над очите ни, която пречи да ги отваряме всяка сутрин. Пречи ни и при поставянето на грим, а най-вече затруднява нормалното събуждане (което така или иначе е почти непосилна задача). И тъй като проблемът не е медицински, то от това следва, че има как да се справим с него без шишенца с помади и без посещения на лекарски кабинети.

Като за начало ще започнем с нещо лесничко, което сме сигурни всяка от вас ще има време да прави сутрин. Вземете супена лъжица и я подръжте под студена течаща вода. Поставете на клепача и задръжте за една минута. Студенината ще подейства освежаващо и събуждащо.

Същият ефект ще постигнете и с кубче лед. Сложете на очите докато усетите хладината и докато можете да издържате на смразяващия студ. С този метод няма как да не се събудите.

Друг трик, който може да приложите е леко потупване на клепачите и движения имитиращи нанасянето на крем. И още: сложете палците си на слепоочията и издърпайте кожата назад, така че да се получат очи, като на китайка. Започнете да мигате. Направете 10-ина пъти. Ефекта е поразяващ.

Дръжте крема за очи в хладилника. Студенината ще освежи клепачите и цялостния вид на лицето.
Добрата стара краставица също помага. Сложете две парченца, които са останали от салата снощи. Ягодите също са ефикасни. Тук добавяме и настъргани картофи, които можете да поставите в марличка и да ползвате като компрес. Задръжте за няколко минути докато пиете сутрешното кафе.

Пиенето на достатъчно вода също ще спомогне за редуцирането на подпухналите клепачи. Когато тялото е обезводнено, то започва да се запасява с вода и това е нормална защитна реакция. Част от течността се помества именно в горната част на очите. Така че пиенето на 6-8 чаши вода на ден също могат да ви помогнат.

Избягвайте вечерния прием на много солени храни, които спомагат за задържането на течност.
Торбички с черен чай, поставени за малко в студена вода също ще премахнат подутината сутрин.