Независимо от нашето желание (или по-скоро нежелание), ние стареем. А това най-добре си личи по нашата кожа – тя се отпуска, появяват се петна и бръчки, порите се разширяват. 

Златната ябълка и вълшебното грозде

Известно е, че кожата непрестанно се обновява. За да не спира този процес, е необходимо да съществуват клетки, които да се делят непрекъснато. Тези „умни работници” са само 2-7 % от клетките в кожата и се наричат стволови. С годините те започват да се делят все по-малко и по-малко, т.е. остаряват. Следователно, за да се подмлади нашата кожа, тя има нужда от активизатор на стволовите клетки.

В този смисъл едно от последните открития е свързано със “златната ябълка” – рядък сорт, наречен Uttwiler Spätlauber. Той е бил култивиран през 18 в., в Северна Швейцария. Веднъж откъсната, тази ябълка оставала месеци наред гладка и свежа. Оказало се, че тайната се крие в специфичните качества на стволовите клетки на този плод, които я правят необикновено устойчива на външни въздействия. Вложени в козметични продукти, стволовите клетки на „златната ябълка” оздравяват кожата, като стимулират стволовите клетки на човешката кожа да се делят повече и да произвеждат повече и по-здрави кожни клетки.

Редкият сорт грозде Гаме Татюрие Фрео от областта Бордо във Франция пък съдържа антоцианини (изключително мощни антиоксиданти), неутрализиращи свободните радикали в кожата. Те защитават клетките от ултравиолетовите лъчи с антиоксидантните си свойства. „Вълшебното грозде” забавя стареенето на стволовите клетки и стимулира деленето им, като така кожата се обновява.

Как и къде да намерим тези вълшебни плодове, без да ходим в Швейцария и Франция?

Rejuvesse е козметична линия с растителни стволови клетки, която вече може да бъде намерена в България и за момента е представена от четири основни продукта.

Снимка: Rejuvesse


Биоактивната емулсия
за лице изравнява тена на кожата, прави я по-блестяща и сияйна, редуцира фините бръчки, възстановява увредената от слънцето кожа, подходяща като нощен и дневен крем.
 

Биоактивният стягащ лифтинг серум има мощно антиоксидантно действие, осигурява моментален повдигащ и заглаждащ ефект, особено подходящ при специални случаи или като основа за грим; нанася се под дневния крем.
 

Биоактивният околоочен гел намалява тъмните кръгове и отоците под очите, действа противовъзпалително, подходящ е за чувствителна кожа.

Удължителят за мигли е първият в европейския съюз без хормони; който прави миглите по-плътни и дълги. Създаден е на основата на растителни стволови клетки. Едно нанасяне вечер в основата на миглите е достатъчно, на следващата сутрин се измива с вода. Резултатът е видим до месец, а една опаковка стига за повече от 4 месеца.
 

Тайната за младостта на първата дама на САЩ

Списание Vogue отбелязва в своя статия, че Мишел Обама – първата дама на САЩ и известна модна икона, използва серум с клетки от швейцарската златна ябълка. Така тя поддържа кожата на лицето си стегната и заличава фините бръчици.