В старанието си да изглеждаме неотразимо, много често допускаме грешки без дори да осъзнаваме – слагаме повече руж, използваме неподходящи цветове сенки, прекаляваме с изтъняването на веждите… всъщност вижте сами кои са най-честите грешки, които жените допускат, гримирайки се.

Избор на неподходящ цвят фондьотен
Цветът на основата трябва да скрие недостатъците на кожата и да подчертае нейните най-хубави качества. Най-честата грешка, която правим, гримирайки се, е да избираме неправилният цвят фондьотен. Оттам насетне всичките ни усилия да изглеждаме неотразими отиват на вятъра. Цветът трябва да е близък до този на нашата кожа, защото дори и да покриете добре лицето, частите от тялото, на които не нанасяте фондьотен  (например шията и деколтето) ще издадат малкото ви прегрешение.

Нанасянето на основа върху суха кожа
Много жени не осъзнават колко е важна основата за грима, а ако тя е нанесена върху суха кожа, то крайният резултат може да се превърне от „уау” в „аууу”. Преди поставянето на фондьотен, всяка уважаваща себе си и външния си вид жена, трябва да хидратира кожата на лицето си, за да се загладят неравностите и сухите зони да получат нужното внимание. Това е едно от основните изисквания за един зашеметяващ краен резултат.

Използването на по-тъмен молив за устни от цвета на червилото
Никой не ни е забранил да използваме молив за устни, и то най-вече, защото той създава условия за по-дълготраен грим. Просто модата на тъмните моливи, съчетани със светли червила отдавна е в историята. При избор на молив за устни е добре да се спираме на меки цветове, които приятно хармонират и се допълват с цвета на червилото или гланца.

Много тънки или много дебели вежди
В повечето случаи веждите говорят много за своя собственик. Много хора смятат, че жените с тънки вежди са нафръцкани и високомерни. Склонни сме да им вярваме. От друга страна дебелите и неподдържани вежди също не са добра опция за вашата бляскава визия. Стремете се да намерите златната среда за вашите вежди, като съобразите това с чертите на лицето, неговата форма и какво искате да постигнете накрая.

Използване на цялата палитра от сенки
Това, че палитрата ви от сенки съдържа 28 цвята не означава, че трябва да използвате всички наведнъж. Съобразете сенките с дрехите, които сте приготвили за обличане, или с повода, аксесоарите или  маникюра си. Изберете цветове от една гама или смесете най-много два различни цвята. В противен случай рискувате да ви помислят за закъсняла за празненството по случай Хелоуин.

Прекаляване с ружа
Ружът е един добър завършек на грима, но само употребяван в правилните количества и дозировки. Никога не забравяйте, че основната му роля е да подчертае скулите, да им придаде малко цвят и да издължи лицето ви, а не да изглеждате сякаш снощи сте се сбили в кварталното кафене.

Комбинация в един цвят – сенки, червило и руж
Може любимият ви цвят да е розовото и да сте си намислили, че утре ще облечете готината розова блузка, която получихте за рождения ден, но почакайте – гримът не е задължително да е изцяло розов, нали? Съчетаването на сенки, червило и руж в един цвят също е модна отживелица, точно като използването на тъмен молив за подчертаване на устните, така че помислете за друго решение – да съчетаете розовата блуза с розов лак или просто малък аксесоар като пръстен, обеци или колан.