Тежко акне и свръх окосмяване от мъжки тип, на пръв поглед безпричинно напълняване - това са само част от симптомите, които могат да са сигнал за сериозно заболяване. Първата ни реакция е да прибегнем към смяна на продуктите за измиване на лице, кремовете или дори козметичката. Но ако нещата не се оправят с времето, може би проблемът е по-сериозен и се нарича синдром на поликистозните яйчници. Всяка пета жена в репродуктивна възраст страда от това заболяване. Затова не подценявайте акнето или окосмяването, особено при младите момичета, и винаги се консултирайте с лекар.

Синдромът на поликистозните яйчници е сбор от множество симптоми, поради което е наречена синдром. Заболяването се дължи на нарушение в нервно-ендокринната система, водещо до повишено количество на полови хормони – андрогени, предимно тестостерон. Причините за възникването му не са напълно известни. Някои от факторите, допринасящи за развитието на заболяването, са: генетична предопределеност, възпалителни заболявания в малкия таз, вродени ензимни дефекти. Хормоналното нарушение в организма неминуемо се отразява на кожата.

Факторите, които могат да отключат хормонални нарушения, са стрес, неправилно хранене, липса на сън и почивка, бактериални и вирусни инфекции, лош метаболизъм, невъзможност на тялото да се детоксикира, генетична предразположеност и други.

Родителите често си казват: „Така е в пубертета, хормоните бушуват“. Истината обаче е, че тези бушуващи хормони, изразени в акне, мазна кожа и разширени пори, често са сигнал за нещо много по-сериозно. Потърсихме мнението на д-р Ирина Шаркова от клиника VDerm EO Dent, за да разберем кое е правилното лечение на симптомите на ПКЯ.  


"Лечението на акнето изисква сериозен подход. Не се лекувайте сами, нито пък с помощта на интернет. Много често се налага продължително лечение с различни медикаменти и процедури.

Белезите и петната, които често остават след потушаване на активното акне, също могат да бъдат премахнати и дори напълно заличени с новите технологии. Апаратът е-TWO е уникална фаркционирана радиочестотна технология, която стимулира естественото производство на колаген и еластин в кожата. Това означава, че технологията дава възможност на организма сам от вътре навън да заличи белезите по кожата ни. Апаратът загрява в дълбочина, като по този начин се стимулира процеса неоколагенеза, тоест синтезирането на напълно нов колаген и еластин в кожата. Резултатът е по-плътен епидермис, по-стегната и гладка кожа с равномерен тен.

Снимка: iStock

За окосмяването от мъжки тип, което е често срещан симптом при поликистозата на яйчниците, аз препоръчвам лазерна епилация с александритен лазер Gentle Lase Pro, защото той е световно признат и изключително ефективен при всякакъв тип окосмяване. Епилацията с него е безболезнена и напълно безопасна. 

Лазерната епилация не само е най-модерният метод за премахването на нежеланото окосмяване, но и най-ефективният, дълготрайният и безопасният. Сред обществото битува митът, че лазерната епилация може да предизвика рак на кожата, но в световната медицина за повече от 20 години няма случай на рак на кожата, за който да е доказано, че е причинен, активиран и косвено предизвикан от лазерна епалиця. Лазерната технология се използва от 50 години в медицината и е доказано безопасна."