Идеята за сухия маникюр, известен още с названието европейски, се приписва на много майстори на елегантната женска ръка – от Кристина Фицджералд до Дебора Липман. Всъщност кой е точният изобретател може би не е толкова важно. По-важното е, че със сухия маникюр се опростява грижата за ноктите, удължава се живота на маникюра, а ноктите се поддържат здрави.

Защо е сух?

Сухият маникюр се отличава от традиционния с това, че преди обработка на нокътната плочка не се прави вана с вода и соли на ръцете. Устойчивостта на лака се удължава именно заради липсата на контакт с мокра повърхност. След вана ноктите стават по-плоски и прави, но изсъхвайки, възвръщат първоначалната си, естествена форма. В резултат на тази деформация цветното покритие може да се напука.

При сухия маникюр и структурата на кожичките не се променя. Дори ако имате чувствителна кожа и чупливи нокти, може да правите сух маникюр два пъти седмично.

Сега остава да си набавите нужните инструменти, да отделите 20 минути и да си направите сух маникюр. 

Стъпка по стъпка

1. Дезинфекцирайте ръцете
За да не проникнат микроби в обработваемите части по вашите ръце, но същевременно да премахнете мръсотията, да няма влага и да бъде лакът устойчив, най-добре използвайте дезинфекциращ спрей или гел за ръце без отмиване.

Преди да обработвате ноктите по какъвто и да е начин, убедете се, че те са максимално сухи. Почистете всеки нокът от стария лак с лакочистител. Това допълнително изсушава и обезмаслява повърхността.

2. Изрежете кожичките
Вместо остри ножици или специални уреди за изрязване на кожички, може да използвате гел за кожичките. Малко количество е достатъчно, за да ви избави от сухата кожа около нокътя. Оставете да подейства за 3-5 минути. Кожичките се размекват и се отделят лесно. В състава на тези гелове обикновено влизат плодови киселини и екстракти от алое, които имат ексфолиращ ефект.

3. Инструменти
Има специални инструменти за сух маникюр. Уредът за избутване на кожички прилича много на маркер, с който лесно се избутват размекнатите кожички. След това добре измийте ръцете от остатъците на гела.

4. Нанесете основен лак
Нанесете подхранващо масло или течен витамин Е по нокътната плочка. Оформете ноктите с пиличка, след това нанесете основен лак. Той изравнява неравностите по повърхността на нокътя и така нанесеният впоследствие лак става по-устойчив. В състава на някои основи обикновено влизат и витаминни комплекси, които допълнително подхранват нокътя.

5. Лак и топ лак
Нанасянето на топ лак създава т. нар. мокър ефект, а цветът изглежда по-ярък и наситен.

6. Изсушаване
За максимален ефект използвайте въздушна сушилка. Това ще ви спести дългото и досадно чакане лакът да изсъхне сам.