Особено сега, когато започва сезонът на сандалите и чехлите трябва да запазите петите меки и гладки. Много са причините, които водят до загрубели, понякога дори напукани пети - недостатъчна грижа и хигиена, авитаминоза и дефицит на желязо, омега-3 мастни киселини и цинк. Загрубяла кожа с пукнатини е не само козметичен дефект. Може да се дължи на проблеми с щитовидната жлеза, затлъстяване, лошо кръвооросяване на краката, свързано с болки при ходене и стоене, да не говорим за ходене на висок ток.  

Водните процедури с минерална вода или с морската луга оказват много добър ефект. 

Ваничка на краката със сода създава по-добро кръсвоснабдяване на целите стъпала и омекване на мъртвата кожа. След подсушаване лесно може да бъде отстранена с пемза или специални стъргалки за крака.

С пила ренде за педикюр се премахват мъртвите клетки и загрубелите участъци до нежно изглаждане на кожата на петите. Съществува и автоматична електрическа пила за ходила, пети и мазоли.

Стъпалата нямат мастни жлези, поради което кожата им лесно се изсушава. За масаж на стъпалата са подходящи бадемово или араганово масло, които имат подхранващ и овлажняващ ефект върху кожата.

Домашен крем от невен успокоява раздразнената кожа и я омекотява. Но, след това обуйте меки памучни чорапи, за да не си изцапате пантофите или чаршафите в леглото.

Провокиращи фактори за напукване на петите са неудобните обувки, които нараняват кожата, когато са тесни или прекалено отпуснати като протриват кожата при движение. Затова огледайте внимателно обувките си и не носете тези, които не са ви удобни.

От съвременните козметични средства за напукани пети е препоръчително редовно да хидратирате кожата на целите стъпала с кремове, които съдържат урея, растителни масла и витамините А и Е. Те стимулират обмяната на веществата и обновяването на клетките във всички слоеве на кожата като съдейства за бързото отстраняване на напукванията. Регулират потоотделянето, действат дезодориращо и успокояват сърбежа.