От добрите предимства на маникюра с гел лак е неговата трайност и добра покривност. Средната му издържливост е 2 седмици. Добрата покривност може да направи дори нокътни плочки на вълни да изглеждат като огледална повърхност. Не бива да забравяме обаче, че гел лакът е агресивен към ноктите, защото изсушава плочката. Затова е препоръчително след 2 седмици с маникюр с гел лак да се направи почивка.

Добрата издържливост на този маникюр може да бъде и негов минус. Препоръчва се свалянето му да се извършва от професионален маникюрист, а не вкъщи, защото се изискват специални процедури. И все пак, ако не разполагате с време, а ъгълчето на левия ви показалец е започнало да се лющи, ето как ефективно да премахнете лака, без да увредите нокътната плочка.

  1. С пила със средна абразивност изпилете най-горния слой от лака. Така се нарушава повърхността му и лакочистителят може по-лесно да проникне и да разгради лака.

  2. Вземете малко парче памук, напоете го с лакочистител и го поставете върху нокътя. Притиснете леко.

  3. Всеки нокът завийте с малко парче домакинско алуминиево фолио. То ще фиксира памучетата с лакочистител и ще ги притисне до лака, така че действието им да е максимално.

  4. Постойте така 5-7 минути.

  5. Свалете фолиото и памучетата.

  6. Отстранете остатъците от лака с мека пила.

  7. След това минете всеки нокът с памуче, напоено в лакочистител.

Бонус съвети

Плътността на лака позволява той да бъде свален на парчета, като леко се дърпа с пръсти. Това обаче не е никак добра идея. Причината? При сваляне на лака по този начин може да се увреди горния слой на самия нокът.

Използвайте продукт за сваляне на лака, който не съдържа ацетон. Ацетонът също действа агресивно на ноктите. В много салони не се използва именно по тази причина.

Когато сте с гел или ши лак, задължително нанасяйте подхранващи масла на кожичките около нокътя. Вариант е и просто да сложите хидратиращ крем за ръце в чантата си и да го използвате винаги, когато се сетите.