Зимата е голямо изпитание за ръцете и ноктите - студеният въздух, влагата и липсата на витамини ги правят уязвими. Затова е редно да полагаме следните грижи, така че те да са здрави и красиви: 

#Редовната хидратация е една от основните грижи за поддържане на красиви нокти и кожа на ръцете. Използвайки крем за ръце ще ги защитите от студа и ще избегнете напукването и начупването на ноктите.

#Да пием повече вода е също толкова важно, колкото и козметичните продукти, които използваме през зимата. Хидратацията е редно да се прави както отвън, така и отвътре. Също както през лятото, организмът се нуждае от минерали, поддържащи неговия вътрешен баланс. 

#Всекидневният масаж на пръстите (ноктите) с вазелин. Той предпазва подлежащите тъкани, и повърхности от изсъхване, и напукване. При редовно използване ще защитите кожата от студ, вятър и слабо агресивни химикали. 

#Хубаво е, от време на време, да даваме почивка на своите нокти като не ги лакираме, а само нанасяме подхранващ топ-лак. Честото използване на цветен лак за нокти може да доведе до оцветяване на роговата плочка и да изтощи нокътя, който започва да се чупи. 

#Протеините оказват голямо влияние над здравето на ноктите. Старайте те да включвате в редовното си меню, храни, богати на протеини. Сред тях са - яйцата, картофите, млякото, оризът и рибата. 

#Да носим ръкавици. Освен, че е модерно, носенето на ръкавици е препоръчително, за да предпазваме ръцете си от студа и влагата. Поддържайки ръцете топли ще запазим кожата си мека, а ноктите здрави. 

#Да избягваме ацетона, защото той изсушава нокътя, който след време се напуква и става чуплив. 

#Имате безцветен лак за нокти, нали? През зимата може да го нанасяте и от вътрешната страна на ноктите, за да бъдат още по-здрави. 

#Да избягваме ноктопластиката през зимата. Химичните продукти, лепилата и други необходими за нея потребности са опасни за ноктите, които през зимата са по-уязвими от всякога. 

#...и не на последно място - уверете се, че козметичните продукти, които използвате съответстват на личните ви нужди (тип кожа и др.)