Кожата ви е бяла и трудно почернявате дори да стоите цял месец на плажа? Писнало ви е да ви питат „Ти ходи ли изобщо на море?” и „Защо не си почерняла?”. Досадно е, нали?

Виновниците за тази досада са не само любопитните хора, но най-вече меланинът. В превод от гръцки думата означава черен. Именно тази група пигментни вещества отговаря за кафявия цвят на кожата, косата и ириса на окото.

Въпрос на клетка

Когато се излагате на слънце в организма започва интензивно производство на меланоцити. При хората с бяла кожата то не е толкова интензивно и затова цветът на кожата не се променя.

Как и колко ще работи меланинът в организма е въпрос на генетично наследство. Ако някой от родителите е бял и почернява трудно, напълно възможно е вие да наследиte тази негова реакция към слънцето.

Мрън, искам и аз шоколадов загар!

Свикнали сме да виждаме хората, които се връщат от море, с шоколадов загар. А не всяка кожа е еднаква, респективно, не всяка реагира по този начин на слънчевите лъчи. Ако меланинът не се синтезира естествено в кожата, можем да му помогнем по няколко начина. Направихме кратък списък с различни методи за по-бързо почерняване.

Препоръчваме

Няколко слънчеви бани предварително
За да се сдобиете по-бъзро с хубав тен, е добре да подготвите кожата си предварително. Няколко ходения (3-4) на басейн или на солариум са достатъчни. Така няма да сте съвсем, съвсем бели, когато се съблечете по бански на плажа. С тази основа ще ви е по-лесно да „надграждате” следващия по-тъмен цвят на кожата си.

Слънцезащита, но за почерняване
Съвсем възможно е да се загубите в морето от слънцезащитни продуктив магазина - те са толкова много. Ако кожата ви е бяла и трудно почернявате, трябва да изберете такива, които освен слънцезащитни, са с подчертано действие потъмняване на кожата. Има лосиони и млека, които са с допълнителен бронзиращ ефект. Има разлика между мляко за тяло, което предпазва кожата ви от изгаряне, и такова, с което тя ще е и предпазена, но и ще почернее. Като цяло, консистенцията на тези продукти е предимно лосион или олио, но това не е задължително. На етикета на всеки продукт това допълнително действие е отбелязано. Така че освен слънцезащитния фактор, търсете и тази информация.

Ускорител за тен
Ускорителите за тен обикновено са под формата на лосиони или кремове. Обикновено не са със SPF. Нанасят се преди или след слънцезащитния продукт, според написаното на опаковката. Втриват се с кръгови движения. Ускорителите за тен способстват по-интензивното производство на меланин. Разликата е видима още на втория ден.

Моркови, домати, черен дроб
бързо почерняваме, хайде, хоп!
За да подсилите производството на меланин, освен външно, може да въздействате на организма и вътрешно. Пигментът се синтезира чрез две аминокиселини - тирозин и триптофан. Ако увеличите приема на храни, които ги съдържат, ще увеличите и меланина. Затова хапвайте повече - черен дроб, месо и риба. Освен това – боб, авокадо, кафяв ориз, фурми, банани, фъстъци, миди, сусам, жълтъци, сирене и извара.

Изключително полезни, за да спечелите битката за златистия тен, ще са ви морковите, доматите и тиквите. Те съдържат бетакаротин. Все пак не прекалявайте с тях. Ако кожата ви придобие жълтеникав оттенък, или забележите промяна в цвета на урината си, значи сте прекалили с приема на тези цветни зеленчуци.

Допълнителни

Хапчета за тен
Биват два вида – при които не е нужно да се излагате на слънце и такива, които се приемат преди слънчевите бани. Хапчетата за тен действат като четка на художник – „боядисват” кожата в по-тъмен цвят.

Какаово масло
Представлява светложълта мазнина от какаови зърна. Продава се най-вече в био магазините или в по-големите хранителни вериги. Маслото има шоколадов вкус и аромат. Може да го разтопите предварително на водна баня и да го сипете в кутия от крем. Другият вариант е да мажете кожата си директно с малките бучици масло. Те се разтопяват от температурата на тялото.

Зехтин (олио, краве масло)
Зехтинът е едно от най-често използваните алтернативни средства за по-бързо почерняване. Мазането с него прави кожата много мека. Трябва да внимавате обаче с дрехите, банския и хавлията – зехтинът може да остави петна, а и се наслои миризма.

Бира и фреш от моркови
Отново не за пиене, а за мазане. Продукт със слънцезащитен фактор е задължителен, тъй като бирата и морковеният сок нямат такова действие. Няколко минути след нанасяне, се усеща леко стягане на кожата, докато течността засъхва по кожата. Бирата може да се използва и за подхранване на косата. Особено подходяща е за блясък на тъмна коса.

Чай от жълт кантарион (Hypericum perforatum)
Приемането на този чай увеличава възможността за придобиване на слънчев загар. Но това не е негово основно, а само странично действие. Затова не очаквайте бърза и коренна промяна.

И да не забравяме, че винаги можем да бъдем с шоколадов загар. Просто има различни шоколади - тъмен натурален, светлокафяв млечен и... бял :)